Keress receptre vagy hozzávalóra

Töltött cukkini füstölt gomolyával

Hozzávalók

  • Hozzávalók (2 személyre főfogásként, 4 személyre előételként):
  • 4 db kisebb gömbcukkini (kb. 25 dkg/db)
  • 1 db közepes méretű sárgarépa
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg hosszúszemű rizs
  • 2-3 db szárított paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • rozmaring
  • zsálya
  • kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg füstölt gomolya finomra reszelve
  • A mártáshoz:
  • a cukkini kikanalazott zsenge húsa
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes mogyoróhagyma (vagy 1/2 vöröshagyma)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

    Elkészítés: A cukkiniket megmostam, majd mindkét végüket egyenesre vágtam, keresztben félbevágtam, és karalábévájóval annyira kivájtam, hogy körben alig vastagabb, mint 1/2 cm-es peremet hagytam. A kikanalazott zöldségrészeket félretettem.

    A töltelékhez a rizst kevés sóval megpároltam. A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeltem, a gombát leheletvékonyra gyalultam, a szárított paradicsomot finomra szeleteltem. A sajtot lereszeltem.

    Kevés olajon sóval, borssal és a fűszerekkel átpirítottam a gombát, a paradicsomot, valamint a sárgarépát – mivel minden nagyon apró és vékony, néhány perc alatt el is készült. A rizzsel alaposan elkevertem.

    Egy sütőtálat vékonyan kiolajoztam, a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A félbevágott cukkiniket bőségesen megtöltöttem a rizses keverékkel, majd sajttal megszórtam. Betettem a sütőbe.

    Közben a mártáshoz a másik sárgarépát is lereszeltem. A hagymát finomra kockáztam. Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, rádobtam a sárgarépát, belekanalaztam a paradicsompürét, alaposan elkevertem, fűszereztem, majd hozzáadtam a félretett cukkinimaradványokat. Annyi levet engedett, hogy nem volt szükség több folyadékra. Mikor megpuhultak, a tejszínnel elkevert mustárral még egyet forraltam rajta. Botmixerrel pürésítettem.

    Nagyjából 15-18 perc alatt tökéletesre sültek a cukkinik – a sajt megpirult, a cukkini roppanós maradt. A mártással tálaltam.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin