Töltött csirke

default user icon
4 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 csirke (kb.1,5 kg),
  • 4 kemény tojás,
  • 2 közepes hagyma,
  • 15 dkg sampinyon gomba,
  • 1 nagy csokor petrezselyem,
  • a csirke mája,
  • 60 dkg vegyes leveszöldség,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 10 dkg búzadara,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg szeletelt szalonna (bacon),
  • 1-1 mokkáskanál szárított majoránna és kakukkfű,
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, zsírzóját kivágjuk, hasüregét fél órára besózzuk. Bőrét a mellén és a comboknál óvatosan fellazítjuk. A kemény tojásokat meghámozzuk, lereszeljük vagy pici kockákra vagdossuk. A hagymákat meghámozzuk, az egyiket finomra vágjuk, a másikat vastag gerezdekre. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, összevagdaljuk. A májat leöblítjük, a hártyákat, inakat eltávolítjuk, a májat elkaparjuk. A leveszöldséget megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.

    2. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a gombát, 5 percig pároljuk, hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a májat, a kemény tojáskockákat, a búzadarát, a tojást, a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Nem túl szorosan a csirke hasüregébe és a fellazított mellbőr alá töltjük, a nyílásokat sűrű öltésekkel bevarrjuk. A szárnyvégeket hátrahajtjuk, a lábakat vékony zsineggel összekötjük, azaz a madarat „formára igazítjuk”.

    3. A csirkét mély sütőedénybe tesszük, a mellét betakarjuk a szalonnaszeletekkel. Mellé dobjuk a zöldségeket, a fokhagymát, a hagymagerezdeket, megszórjuk a fűszerekkel, kissé megsózzuk, aláöntjük a bort, lefedjük, és a sütőben, mérsékelt tűzön (180 Celsius-fok, gázsütő: 2. fokozat) 1 órán át pároljuk. 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) kapcsolunk, lehántjuk a szalonnát, és levével gyakran meglocsolva további 20-25 percig, pirosra sütjük a csirkét.

    4. Tálra emeljük, 15 percig pihentetjük, eltávolítjuk a zsinegeket-cérnákat, és csak az asztalnál daraboljuk. A vele párolt zöldséget leszűrjük, külön tálban kínáljuk. Sült hasábburgonya, ecetes savanyúság, savanykás befőtt illik hozzá.

    1 adag: 3156 kJ/755 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szabóné Hajnalka 3 évvel ezelőtt
Emiatt a recept miatt regisztráltam...szenzációs lett! A zöldségágyon kicsit hezitáltam (nem azért, hogy megy-e hozzá, hanem, hogy mennyire fontos, ugyanis másodszülöttem már félórája rángatta a nadrágom szárát)...de végül vettem a fáradságot, és eszelősen jó ízt adott neki. Köszönöm az ötletet!
Szentgyörgyi Angéla 9 évvel ezelőtt
Életem első töltöt csirkéje mennyeire sikerdett. Bár a tölteléket dupla adagból csináltam és a darát én is kihagytam. sikert arattam vele. Köszi
9 évvel ezelőtt
Nem tudom , mi a jelentősége itt a búzadarának. De én egyáltalán nem tennék hozzá se búzadarát, se zabkorpát. Anélkül próbálnám meg.
Schwarcz Anita 10 évvel ezelőtt
Szerintetek lehetne a búzadarát mondjuk zabkorpával helzettesiteni? Tanál úgy egy csöppet lightosabbnak számitana??? És ha igen, hány gramm kellhet hozzá? Valaki esetleg csinálta már igy? Előre is köszike a választ!:) Roxy

Hasonló Receptek

Magazin