Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött csirke gödöllői módra

120 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Kezdésnek a zsemléket beáztatjuk a tejbe, az 5 db tojást feltesszük főni. A vöröshagymát finomra vágjuk, margarinon megpároljuk. A borsót sós vízben tegyük fel főni.

Amikor a hagyma üveges, belerakhatjuk a felaprított gombát és az apró kockára vágott megtisztított májat. Készre pároljuk, zsírjára pirítjuk, félidőben hozzáadunk ízlés szerint majorannát, borsot, sót és zúzott fokhagymát. Keverőtálba öntjük, kicsit hűlni hagyjuk. Ha már nem égeti meg a kezünket a hagymás máj, akkor adjuk hozzá a tálba a felkockázott főtt tojást, az alaposan kinyomkodott zsemléket, a leszűrt zöldborsót, finomra vágott petrezselymet és a 3 db nyers tojást. Az egészet összedolgozzuk, hogy egynemű massza legyen, ha szükséges, utóízesítjük. Nem baj, ha kicsit erősebb a fűszerezés, a hús fel fog venni belőle.

A megtisztított egész csirke hasüregét és külsejét is besózzuk. Habzsák segítségével - ahol engedi - a bőr alá is tölthetünk a töltelékből. A hasüregbe is tegyünk, amennyit csak tudunk. Helyezzük a betöltött csirkét egy margarinnal kikent tűzálló tálba, és lefedve tegyük a 180°C-ra előmelegített sütőbe.

Pataki tálban készítve 1,5-2 órán keresztül kell sütni, hogy mindenhol puha legyen a hús, majd a fedőt levéve jól megpirítjuk a bőrét. Természetesen hagyományos tepsiben is készíthető, alufóliával letakarva.

Ha készen van, kb 10 percig pihentessük, csak azután szolgájuk fel.
A maradék tölteléket kiolajozott jénaiban külön kisüthetjük. Esetleg sajttal is meg lehet szórni.

Megjegyzés

Ha sós vízben tesszük fel főni a tojásokat könnyebben le tudjuk szedni a héját.

Az elkészítést végezhetjük úgy is, hogy a betöltött csirkét bevarrjuk, hideg sós vízben feltesszük főni, és amikor félig-háromnegyedig megpuhult, akkor kivesszük a fazékból és ezután rakjuk a sütőbe. Így nem kell olyan hosszú ideig sütni, és egy tartalmas leves is készülhet a főzőléből. Az alaplevet ezután bezöldségeljük (sárgaréparépa, gyökér, zeller, borsó), borssal, babérlevéllel ízesítjük, készre főzzük. Tejszínes, vagy tejfölös habarással dúsítjuk, kiforraljuk, a végén egy kevés citromlével ízesítjük. Eperlevél tésztát kínálhatunk hozzá. - Lilatinta

Ezek is érdekelhetnek

Friss