Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött bébicsirke almával – különleges alkalmakra

MME MME
1 5/5
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 bébicsirke (vagy ahány személyre készítjük)
  • 4 alma (savanyúbb)
  • 1 kanál méz
  • 1 pohár sör vagy jó fehérbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • A töltelékhez:
  • 2-3 vastag szelet rozskenyér (lehet szikkadt is)
  • 1 pohár tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • kevés olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány szelet bacon
  • zsálya
  • csirke fűszersó
  • majoranna
  • feketebors
  • 1 tojás
  • kevés vaj
  • Köretnek szinte bármit adhatunk hozzá, rizst, rizibizit vagy krumplipürét, sült krumplit, tört- vagy petrezselymes burgonyát.

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a kenyeret kockára vágom, és tejbe áztatom kb. 20-30 percre. Egy fej hagymát apróra felkockázok. A bacont is vékonyka csíkokra szeletelem. Mindkettőt egy kis olajon megpirítom. Egy tálba teszem a tejben felázott, kicsavart kenyeret, beleütöm a tojást, megfűszerezem a zsályával (egy jó teáskanál), majorannával, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, kevés csirke fűszersóval, konyhasóval. Beleteszem a szalonnás hagymát és a zúzott fokhagymát. Kézzel jól összedolgozom a keveréket a kenyérdarabákat jól szétnyomkodva.

A csibéket folyó vízben átmosom. Beleteszek a hasukba néhány vajdarabkát. Beletöltöm a kész tölteléket (nem kell nagyon szorosan), ha szükséges, fokpiszkálóval összetűzöm őket, hogy ne folyjon ki sülés közben. A csibéket kívül befűszerezem csirke fűszersóval (esetleg más fűszer is lehet tetszés szerint). A maradék töltelékből a tepsiben kis hamokat készítek. A tepsit jól kiolajozom mindenhol. Belefektetem a csibéket hassal felfele, a szárnyuk a hasukra feküdjön, hogy ropogósra sülhessen. A meghámozott és felkockázott almákat dúsan köréjük egyengetem a tepsiben, a megpucolt és kettévágott 3 gerezd fokhagymát közéjük illesztgetem. A csirkékre kis vajdarabkákat teszek elszórtan. A sütőt kb. 200 fokra előmelegítem.

A tepsibe a csibék alá öntök kevéske sört vagy fehérbort, és lefedem egy akkora fóliával, amekkora a tepsi. Így sütőm jó fél órát vagy 40 percet. Utána az alufóliát leveszem, és időnként locsolgatva az alkohollal még sütöm újabb 30-40 percet. Az utolsó 20 percben kiveszem a tepsit, és egy kenőtollal vékonyan átkenegetem egy kevéske mézzel a csibéket, hogy még jobban megpiruljanak.

Megjegyzés

Csodás élmény a fiatal csirke húsa, omlik a csontról és isteni porhanyós az íze, melyet a zsálya és az egyéb fűszerek kitűnően hangsúlyoznak.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss