A 20 dkg zsírt elmorzsoljuk 75 dkg liszttel, 20 dkg tejföllel, 2 tojássárgájával, ízlés szerinti sóval ízesítjük. Hozzáadjuk az 1 dl cukros tejben elmorzsolt, felfuttatott élesztőt, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Fél órányi pihentetés-kelesztés után a tésztát kinyújtjuk, a közepére öntünk 1/2 dl tökmagolajat, amit egy kanál hátlapjával egyenletesen elosztunk a tésztán, majd „hamis hajtogatást” végzünk (a tésztát roládként felhajtjuk – mint a piskótatekercset – és harmadánál aláhajtjuk).
A sütőt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük, s körülbelül 20 percnyi pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságra nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk a tetejét, sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatjuk. A megmaradt tojásfehérjékhez ütünk egy egy tojást, alaposan elkeverjük, s megkenjük a pogácsák tetejét, melyeket tíz percnyi kelesztés után kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütünk.
A Rába-vidék aranyát, a tökmagolajat, amely egészségmegőrző hírében áll, sokan, sokféleképpen használták, s használják ma is, leveles pogácsa alkató részeként is igen ízletes, és dekoratív. A tökmagolajos pogácsa elkészítése nem nagy ördöngösség, a legfontosabb hogy a hozzávalóknak szoba hőmérsékletűnek kell lenni, és a tűzhelyet (kemencét) alaposan be kell fűteni. Kitűnő beszélgetős korcsolya, egy pohár bor vagy egy kupica pálinka mellé. - horváthrlászló
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!