Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tökmagolaj: préselt orvosság

A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is.
Mi a tökmag?

A tökmag a sütőtök magja, melyet héjastól rágcsának fogyasztunk, de nagyon finom alapanyaga kenyereknek, pogácsáknak is. A nyers tökmagot serpenyőben kicsit megpiríthatjuk, hogy még pikánsabb ízt kapjunk. A tökmagot szórhatjuk krémlevesek tetejére, salátákba, de olaját kipréselve igazi különlegességet kóstolhatunk.

Mire jó?

A népi gyógyászatban évezredek óta használják, de a gyógyszeripar is kezdi felfedezni. Gyulladásgátló és -csökkentő, antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, és csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A tökmagolajnak egyetlen hátránya van: ha a ruhánkra cseppen belőle, sajnos lehetetlen kimosni.

Minden részét felhasználják

Itthon Zalában (például az Őrségben, a Batha Portán) készülnek a legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják, a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmány, halcsali horgászoknak is.

Hogy készül a tökmagolaj?

A folyamatot - mely során az olajat kinyerik - olajütésnek hívják. Nincs jobb a friss, még meleg tökmagolajnál. A tökmagolaj készítése hosszú és fáradtságos folyamat. Az első lépés a köpesztés, amikor a tökmag héját eltávolítják, bár manapság sok helyen ez kimarad, mert héj nélküli magokat tartalmazó tököket termesztenek. A tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják, pörkölik, majd préselik, ez utóbbi folyamat az olajütés.

Hogyan fogyasszuk?

Az igazi, természetes tökmagolaj a legjobb magában. Fehér kenyérrel is fogyaszthatjuk, de ha csak az egészségünket védenénk, naponta fogyasszunk egy kávéskanállal.
Adhatjuk krémlevesekhez, elsősorban sütőtökleveshez vagy sütőtökkrémlevesekhez, az íze miatt főleg, de de dekorációnak is mutatós a sűrű, zöld olaj. Nagyon finom salátákon, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. Mustárral, ecettel, sóval, tökmagolajjal finom salátaszószt lehet keverni.
A tökmagolajat összekeverhetjük túróval, fokhagymával, mozsárban összetört tökmaggal és zöldfűszerekkel is, így vacsorára, szendvicsbe, uzsonnára, vendégvárónak is újdonsággal rukkolhatunk elő.

Nemcsak vegák imádják ezt a túrós, sárgarépás, tökmagolajos szendvicset.  Kóstoltátok már ezt a tökmagolajjal megbolondított tökfőzeléket?  És a babgánicát (recept a cikk végén) tökmagolajjal locsolva?

Az osztrákok is nagyon kedvelik, és rengeteg helyen készítik a tökmagolajat, Stájerországban fekete aranynak is nevezik.

Balázs és Zsolt fagyit és sütit készít, mindegyikhez használnak tökmagolajat is >>>

Minden, ami tökmagolajjal készül a Mindmegettén >>>


Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal

Hozzávalók:
30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
1 leveskocka
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl narancslé (ez elhagyható)
kakukkfű
ételízesítő
bors
őrölt szerecsendió
tökmag
tökmagolaj

Elkészítés: A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

Babgánica

Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
5 dkg hajdinaliszt
1 evőkanál tökmagolaj

babérlevél
frissen őrölt bors

Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá). A pürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin