Mi a tökmag?
A tökmag a sütőtök magja, melyet héjastól rágcsának fogyasztunk, de nagyon finom alapanyaga kenyereknek, pogácsáknak is. A nyers tökmagot serpenyőben kicsit megpiríthatjuk, hogy még pikánsabb ízt kapjunk. A tökmagot szórhatjuk krémlevesek tetejére, salátákba, de olaját kipréselve igazi különlegességet kóstolhatunk.
Mire jó a tökmagolaj?
A népi gyógyászatban évezredek óta használják, de a gyógyszeripar is kezdi felfedezni. Gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét, s antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását is. A tökmagolajnak egyetlen hátránya van: ha a ruhánkra cseppen belőle, sajnos lehetetlen kimosni.
A sütőtök minden részét felhasználják
Itthon Zala megyében, az Őrségben készülnek a legfinomabb és legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják: a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmányozásra vagy a horgászok halcsalinak is használják.
Hogyan készül a tökmagolaj?
A préselési folyamatot - amely során az olajat kinyerik a magból - olajütésnek hívják. Nincs jobb a friss, még meleg tökmagolajnál. A tökmagolaj készítése hosszú és fáradtságos folyamat. Az első lépés a köpesztés, amikor a tökmag héját eltávolítják, bár manapság sok helyen ez kimarad, mert héj nélküli magokat tartalmazó tököket termesztenek. A tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják, pörkölik, majd préselik, ez utóbbi folyamat az olajütés.
Hogyan fogyasszuk a tökmagolajat?
Az igazi, ha a természetes tökmagolajat magában fogyasztjuk. Fehér kenyérrel is nagyon finom, de ha csak az egészségünket védenénk vele, naponta fogyasszunk egy kávéskanállal. Adhatjuk sütőtök-krémleveshez az ízek fokozására, vagy dekorációként is mutatós a levesen. Nagyon finom salátákra locsolva, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. A tökmagolajat összekeverhetjük túróval, fokhagymával, mozsárban összetört tökmaggal és zöldfűszerekkel is, így vacsorára, szendvicsbe, uzsonnára, vendégvárónak is újdonsággal rukkolhatunk elő. Nemcsak a vegák imádják a túrós, sárgarépás, tökmagolajos szendvicset.
Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
- 1 db leveskocka
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 dl narancslé (ez elhagyható)
- kakukkfű
- ételízesítő
- bors
- őrölt szerecsendió
- tökmag
- tökmagolaj
Elkészítés:
- A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát.
- Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Még egyszer összeforraljuk, és el is készült a leves.
- Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
Babgánica
Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 5 dkg hajdinaliszt
- 1 evőkanál tökmagolaj
- só
- babérlevél
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki.
- A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk.
- A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá).
- A babpürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.