Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökmagolaj: préselt orvosság

default user icon
SB
A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is.

Mi a tökmag?

A tökmag a sütőtök magja, melyet héjastól rágcsának fogyasztunk, de nagyon finom alapanyaga kenyereknek, pogácsáknak is. A nyers tökmagot serpenyőben kicsit megpiríthatjuk, hogy még pikánsabb ízt kapjunk. A tökmagot szórhatjuk krémlevesek tetejére, salátákba, de olaját kipréselve igazi különlegességet kóstolhatunk.

Mire jó a tökmagolaj?

A népi gyógyászatban évezredek óta használják, de a gyógyszeripar is kezdi felfedezni. Gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét, s antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását is. A tökmagolajnak egyetlen hátránya van: ha a ruhánkra cseppen belőle, sajnos lehetetlen kimosni.

A sütőtök minden részét felhasználják

Itthon Zala megyében, az Őrségben készülnek a legfinomabb és legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják: a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmányozásra vagy a horgászok halcsalinak is használják.

Hogyan készül a tökmagolaj?

A préselési folyamatot - amely során az olajat kinyerik a magból - olajütésnek hívják. Nincs jobb a friss, még meleg tökmagolajnál. A tökmagolaj készítése hosszú és fáradtságos folyamat. Az első lépés a köpesztés, amikor a tökmag héját eltávolítják, bár manapság sok helyen ez kimarad, mert héj nélküli magokat tartalmazó tököket termesztenek. A tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják, pörkölik, majd préselik, ez utóbbi folyamat az olajütés.

Hogyan fogyasszuk a tökmagolajat?

Az igazi, ha a természetes tökmagolajat magában fogyasztjuk. Fehér kenyérrel is nagyon finom, de ha csak az egészségünket védenénk vele, naponta fogyasszunk egy kávéskanállal. Adhatjuk sütőtök-krémleveshez az ízek fokozására, vagy dekorációként is mutatós a levesen. Nagyon finom salátákra locsolva, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. A tökmagolajat összekeverhetjük túróval, fokhagymával, mozsárban összetört tökmaggal és zöldfűszerekkel is, így vacsorára, szendvicsbe, uzsonnára, vendégvárónak is újdonsággal rukkolhatunk elő. Nemcsak a vegák imádják a túrós, sárgarépás, tökmagolajos szendvicset.

Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
  • 1 db leveskocka
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl narancslé (ez elhagyható)
  • kakukkfű
  • ételízesítő
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • tökmag
  • tökmagolaj

Elkészítés:

  1. A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát.
  2. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Még egyszer összeforraljuk, és el is készült a leves.
  4. Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

Babgánica

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 5 dkg hajdinaliszt
  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • babérlevél
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki.
  2. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk.
  3. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá).
  4. A babpürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss