Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töki pompos (langalló vagy kenyérlángos)

90 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A töki pompos elkészítéséhez a krumplit meghámozzuk, kisebb kokckákra vágjuk, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, alaposan összetörjük kb. 3 evőkanál tejjel.
  2. 0,75 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk benne a cukorral és 1 tk liszttel.
  3. A krumplihoz hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a liszt felét, a sót,  és 1 evőkanál étolajat. Lágy tésztát formázunk belőle a maradék liszt hozzáadagolásával (annyit adunk még hozzá, amennyit felvesz). Ezután letakarva 40-50 percig pihentetjük, és hagyjuk a kétszeresére dagadni. 
  4. A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kézzel másfél ujjnyi vastag négyzet alakra nyújtjuk. A tetejét átkenjük 1-2 evőkanál olajjal, és a 170 fokra előmelegített sütő középső részén 6-8 perc alatt elősütjük.
  5. Közben meghámozzuk és felkarikázzuk a hagymát, a szalonnát apró kockákra vágjuk, a sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és egy csipet sóval elkeverjük a tejfölben. 
  6. A tésztát 6-8 perc után kivesszük, gazdagon megkenjük a fokhagymás tejföllel, egyenletesen megszórjuk a szalonnával, a hagymával és a sajttal, majd visszatesszük a 170-180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzés

Miután kihűlt, rögtön tálaljuk. Almapaprikát, cseresznyepaprikát vagy paradicsomsalátát kínálunk hozzá. Sütés közben a tésztát és a sajtot is lesni szoktam, ha a tészta sül gyorsabban, légkeverésre váltok az utolsó 5-10 percben; míg, ha a sajt kész, de a tészta még nem, akkor 140-150 fokra, a sütő alsó részébe teszem át. - pozsonyikifli

Ezek is érdekelhetnek

Friss