Keress receptre vagy hozzávalóra

Tökfőzelék rántás nélkül

default user icon
3 5/5

Hozzávalók

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1 púpos ek liszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek olaj
  • 1/2 tk pirospaprika
  • bors

Elkészítés

    1. A gyalult tököt egy nagyobb tálba tesszük, besózzuk, és hagyjuk állni. Közben pörköltalapot készítünk: a hagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a kapor felét, aprítva. 
    2. Ezután hozzáajuk a felkockázott paradicsomot és paprikát. Lefedett lábosban kb. 8 perc alatt lecsószerű alappá pároljuk.
    3. Hozzáadjuk a tököt, kicsitösszeforgatjuk, majd annyi tejetöntünk hozzá, amennyi ellepi, és hozzáadjuk a kapor másik felét is. Lefedett lábosban kb. 15 percigfőzzük, majd fedő nélkül kicsit még összerottyantjuk.
    4. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd apránként a főzelékhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Megjegyzés

Hidegen is isteni! Ráadásul diétás is a kevés liszt miatt. Én már habarás nélkül is csináltam, úgy is összesűrűsödik egy idő után, de szerintem habarással a tuti. Gyakorlatilag elronthatatlan, frissítő, nyári főzelék.

Viki Nagyi jól bevált receptje, a család női tagjai 3.

mauglinita
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

mauglinita 3 évvel ezelőtt
Örülök, hogy más is ismerte már ezt az isteni csavart! Én is ha elmondom valakinek,hogy hogy csinálom meglepődik, de megkóstolja és csak így csinálja azután :) Végülis ahány ház, annyi tökfőzelék! :)
viragbeus 3 évvel ezelőtt
Nem vagytok csodabogarak! -vagy mindannyian azok vagyunk! Én szakácskönyvből csinálom ugyanígy, ecet nélkül. Nagyon finom!
micimacok 3 évvel ezelőtt
Ez valóban tuti recept, én is pontosan így készítem, csak még egy pici ecettel megsavanyítom a végén. Az anyukámtól tanultam, ő meg az anyukájától tanulta, ő meg... Szóval többgenerációs nálunk is (és én sem vagyok egy mai csirke). Azért örülök a receptednek, mert amikor én valakinek elmondtam, hogyan készítem a tökfőzeléket, csak néztek rám, hogy jééé, hát ezt még nem hallottuk! Ezek szerint vagy te is csodabogár vagy, vagy én sem vagyok az. A főzelék finom, és az a lényeg!

Hasonló Receptek

Magazin