Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökéletes töltött tészták

A különféle töltött tészták a világ minden pontján nagy népszerűségnek örvendenek, ami nem is csoda, ugyanis ezek a viszonylag egyszerű fogások ezernyi módon készíthetőek. A tészta fajtája, a töltelék mibenléte és az elkészítés módja rendkívül változatos.

A gyúrt tésztából készített táskák nagymesterei az olaszok. A mindannyiunk által ismert ravioli és tortellini mellett léteznek regionálisan ismert és kedvelt töltött tészták is, ilyen az agnolotti, a casoncelli vagy épp a - Ligúriában kedvelt - pansotti. Ezeknek a tésztáknak tipikus tölteléke a ricotta, amelyet sokszor kevernek spenóttal, de sonkával, sajttal megbolondított változatok is léteznek.

Az előre nem töltött, de az elkészítés során töltelékhez jutó olasz tészták közül talán a legismertebb a canelloni, vagy kisebb kiadása, a paccheri. Ezek a tészták a töltelékkel nyerik el értelmüket, így válnak valódi fogássá.

Az olaszok gyúrt tésztái mellett a kínaiak wontonja is igen népszerű. Előételként bő olajban sütve vagy gőzben párolva kerülnek asztalra az apró tésztabatyuk, de sokszor használják levesbetétként is. Ez utóbbi szerep az olasz töltött tésztáknak is sajátja, hiszen a különféle töltött tésztákkal könnyedén tartalmassá tehetünk bármilyen levest.

Ebbe a kategóriába tartozik még a szláv vidékeken kedvelt pirog, az orosz pelmeni, vagy a nálunk is kedvelt, főleg édes töltelékkel készített barátfüle vagy derelye.

A gyúrt tészta mellett szintén remek alapanyaga a töltött tésztáknak a rétestészta. A magyar konyha is kedveli, nálunk főleg édes töltelékkel készített rétesek sülnek, míg tőlünk keletre, a Balkánon alapélelmiszernek számít a burek, amely leggyakrabban sajtos vagy húsos kivitelben kapható. A rétestésztából kisebb batyukat is készíthetünk, ezeket rendszerint bő olajban sütjük készre.

Az édes, töltött rétestészták talán egyik legszebb példánya az Amalfi környékén őshonos sfogliatelle, amelynek elkészítése elképesztő gyakorlatot kíván, az eredmény egy rendkívül esztétikus és ropogós - rendszerint citromos ricottakrémmel töltött – édesség.

A szendvics gyanánt is fogyasztható töltött tészták egyik alappillére az indiai samosa, amely sokféle tésztából készülhet, a tölteléke pedig szintén széles skálán mozog. Az indiaiak körében kedveltek a zöldségekkel töltött samosák, mint például a borsós-krumplis változat, de sokféle darált hússal töltött batyu is létezik. Nem csak a tésztájuk, a töltelékük és a formájuk is lehet sokféle, sőt az elkészítés módja is. A samosát általában bő olajban sütik, de sütőben is elkészíthetőek ezek a táskák.

Formájában és töltelékében is hasonló a spanyolok kedvelt töltött tésztája az empanada. Az empanadából gyakorta készítenek szendvics méretű falatokat, de az sem ritka, hogy egyetlen nagy batyut sütnek az egész család számára. A mi pitéinkre emlékeztető fogás abban különbözik a megszokott pitéktől, hogy a tészta nincs tálba ágyazva, a tepsire fektetett tésztára ráhalmozott tölteléket csupán egy másik tésztával lefedik, majd a széleiket alaposan összedolgozzák, és így sütik meg.

Furcsamód a Wellington bélszín is töltött tészta, bár itt a tölteléknek sokkalta fontosabb szerep jut, a tészta csupán segít, hogy a benne foglaltak tökéletesen megpárolódjanak, megsüljenek. Ugyanehhez az elvhez köthető sok, kenyértésztában sült étel is, ahol a kenyér a fogás körete, illetve feltétele annak, hogy ideális végeredmény szülessen.A leveles töltött tészták között szerepel még az édes krémmel töltött portugál pastéis de nata, a többféle töltelékkel is készíthető croissant, illetve a tavaly hihetetlen népszerűségre szert tévő cronut, amely a croissant tésztájához hasonló tésztából készített, olajban kisütött fánkszerű, töltött sütemény.

Omlós tésztából is sokféle töltött fogás készíthető. A legtöbbször alkalmazott pitetésztában sülhetnek sós és édes hozzávalók is. Omlós tésztából készül a klasszikus linzer, amelynek töltelékét rendszerint jóféle házi lekvár adja, sőt kis ugrással az islert is bevonhatjuk ebbe a körbe. Itt a tészták csak az elkészítés után válnak töltötté, bár bizonyos aprósütemények esetében - mint például a zsidó hámántáska vagy a hókifli – már a sütés előtt belekerül a tésztába a töltelék.

A különböző piték mellett a pitetésztával körülölelt gyümölcsök, húsok is megközelítik a töltött tészta kategóriáját, így – többek között - ide tartozik a túróval kevert omlós tésztával borított orosz sült alma is.

A ricotta-krémmel gazdagított cannolli szintén a töltött sütemények közé sorolható, s ha nagyon szabadon értelmezzük a kategóriát, akkor a krémmel gyarapított cupcake-ek, a különféle krémekkel rétegzett ostyák és piskóták is megférnek benne.

A kelt tészták esetében a legtöbb ismert és kedvelt töltött tészta édes. Kivételt képez az olaszok kedvence, a calzone, ami sokban emlékeztet a Kis hercegben lerajzolt elefántot emésztő kígyóra. A calzone nem más, mint egy óvatosan félbehajtott pizza. Tölteléke sokféle lehet, a pizzafeltétek széles tárházának bármelyik alapanyaga előfordulhat a calzone-ban.

Az édes, töltött kelt tészták egyik Mekkája Magyarország. A mindenféle  bukta, a túrós batyu, a gesztenyés kifli vagy épp a pozsonyi kifli igazán remek desszert, a különféle töltött fánkokról nem is beszélve. Ezeknél az édességeknél a tészta általában rugalmas, jól dolgozható kelt tészta, amit sütőben vagy bő zsiradékban sütve, vagy épp – a gőzgombóc esetében – gőz felett „főzve” készítenek el.

A kisebb kiszerelések mellett a kelt tésztát nagyban is tölthetjük, készülhetnek a különféle töltött kalácsok vagy épp a karácsonyi és húsvéti szezon sztárja, a bejgli.

A töltött tészták közé sorolható az utólag töltött, de azért a kategóriába kívánkozó égetett tésztás képviselőfánk, eklerfánk vagy épp a kívül-belül krémes olasz profiterol.

Az utólag töltött tészták éllovasa a palacsinta, amelyet sokféleképp formázhatunk, édesre vagy sósra hangolhatjuk. A megtöltött palacsintát csőben süthetjük, vagy épp ki is ránthatjuk. A sor a végtelenségig folytatható, hiszen a palacsinta mellett felkerülhet erre a képzeletbeli térképre a két kenyér közé bújtatott finomságokból készített szendvics, vagy egy jól átsütött quesadilla, esetleg egy töltött piadina, sőt ha tovább megyünk, a rizslisztből készített tésztákba tekert finomságokat is ide számolhatjuk.

Ilyenformán a vietnámi nyári tekercs vagy épp a kínai tavaszi tekercs is töltött tésztának minősül. Ezeknek a tekercseknek a tésztája rendkívül vékony, elkészítésük módja és beltartalmuk is igen változatos. Otthon készíthetjük őket réteslapba forgatva, vagy akár vékony, kicsi palacsintákat is megtölthetünk a kelet ízeivel.

Sonkás-túrós ravioli

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
4 tojás
A töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg trappista
2 evőkanál parmezánforgács
10 dkg sonka

szárított kakukkfű
szárított rozmaring
frissen őrölt bors

Elkészítés: A tésztának való lisztet kimérem, sózom, hozzáütöm a négy tojást, majd egy villával nagyjából összedolgozom. Ezután deszkára borítom, és nagyjából 10 perc alatt rugalmas, homogén tésztává gyúrom. A tésztát alufóliába csomagolom, majd a hűtőbe teszem pihenni.
A túrót kicsit összetöröm, hozzáadom az apróra vágott sonkát, a lereszelt sajtot, a parmezánt, majd fűszerezem és alaposan átforgatom.
A tésztát 4 darabra szedem, majd tésztagéppel kinyújtom. Az elkészült tésztalapokat finoman lisztezett felületre fektetem, s egyforma hosszúra vágom.
Az egyik tésztalapra - kétujjnyi távolságokat hagyva – egy-egy halomnyi tölteléket teszek, majd vízzel óvatosan körbekenem a töltelékeket és a másik tésztalapot ráhelyezem. Alaposan elnyomkodom a töltelékek határvonalát, majd derelyevágóval felvárom. Lisztes deszkára teszem az elkészült tésztákat, s hagyom őket fél órát szikkadni.
Sós, olajos vízben 1-2 perc alatt készre főzöm. Fokhagymás tejszínes mártással, reszelt sajttal kínálom.

Hókifli

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
csipet só
1 evőkanál porcukor
2 dkg friss élesztő

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a porcukrot, a csipetnyi sót, majd a vajjal elmorzsolom. A morzsához hozzáadom az élesztőt és a tejfölt, s az egészet rugalmas tésztává gyúrom. Alufóliába csomagolom, és fél órát hagyom pihenni.
Ezután 4 bucira szedem, majd a bucikból kört nyújtok, amit nyolc cikkre vágok. Minden cikk végébe lekvárt teszek, majd óvatosan feltekerem a kifliket. Sütőpapíros tepsire ültetem a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss