Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökéletes szilvás pite

MME MME
1 4/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 40 dkg lisz
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás (M-es)
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • A töltelékhez:
  • 80 dkg szilva
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 zacskó vaniliásukor
  • 1kk őrölt fahéj
  • 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa
  • 5dkg darált dió

Elkészítés

A lisztet, a procukrot összekeverjük, a margarinnal morzsásra dörzsöljük, köpeébe tesszük a 3 tojás sárgáját, és az 1 dl tejfölt, és simára dolgozzuk össze (fontos,hogy minél gyorsabban dolgozzunk, mert olvad a margarin, folyik a tészta). Egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

Amíg szilárdul a tészta, kimagozzuk, felnegyedeljük a szilvát, a cukrot összekeejük a vaniliáscukorral és a fahéjjal, és a keveréket a szilvára szórjuk, és álln hagyjuk.

Az egy óra elteltével a tésztát kivesszük a hűtőből, kettévágjuk, nem pontosan középen, az egyik - amiből az alja készül -, egy kicsit nagyobb legyen, és a két félből cipókat formálunk.

A cipókat, a nagyobbal kezdve, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy egy 35x30 centis tepsit ki tudjunk vele bélelni.
Mielőtt a tésztát beleraknánk, a tepsit sütőpapírral kibéleljük, és arra helyezzük a tésztát. MEgszórjuk zsemlemorzsával, a draált dió felével, majd egyenletesenelosztva rárakjuk a levétől lecsurgatott szilvát.

A szilva tetejét megszórjuk a darált dió másik felével, majd ráhelyezzük a másik, kisebb cipóból nyújtott tésztalapot.

A pite tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd villával egyenletesen tepsiszerte megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Megjegyzés

A szilva ne legyen túl érett, de túl savanyú se. Ha van otthon, vékonyra vágott dióval megszórhatjuk a tetejét.Akkro szeleteljük, ha kihűlt. Ízlés szerint valíliás vagy fahéjas porcukorral meghinthetjük. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss