Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökéletes párok

A franciák az 1800-as években Sauternes-t ittak szinte minden ételhez, hiszen abban az időben többnyire csak édes borokat készítettek. A kor embere valószínűleg sokkot kapna a mai hatalmas borválasztéktól - nem is beszélve a sokezer egyéb különleges italról, amelyek növekvő választéka csak fokozza a problémát: melyiket milyen ételhez is kínáljuk?

A választást ráadásul az is bonyolítja, hogy a nyersanyagok és az ételkészítési technikák is állandóan megújulnak. A régi törvény szerint: "igyál fehéret hallal vagy csirkével, vöröset  marhával és birkával" többé nem alkalmazható. Ettől sokan tehetetlenül felemelik a kezüket, és belenyugszanak az optimálisnál jóval szerényebb párosításba. 

A francia ételek és borok “úgy lettek kitalálva”, hogy kölcsönösen emeljék egymás élvezeti értékét. Klasszikus párosításukat egyszerűen alkalmazhatjuk, bár ezeket a régen kialakult kombinációkat ma már csak alapnak használják azok a szakácsok, akik globális ízeket és techikákat alkalmaznak. Lehetetlen is lenne mindig a hagyományokat követni, hiszen az általuk kreált étel és recept sokszor egy-két órája született csupán! Az új amerikai konyha felvirradtával átalakultak az étkezési szokásaink is: manapság az átlagos amerikai egyetlen hét alatt 7 fajta ételt is kipróbál a világ különböző tájairól, a pizzától a sushin keresztül a quesadilláig. Ezeknek az ízvilága csak annyira tér el a hagyományostól, mint az ökrös szekér a Ferraritól…

Az ételek és az italok párosítása tehát nem olyan egyszerű mint 20-30 évvel ezelőtt, amikor az elsődleges dolgunk az volt, hogy válasszunk vörös vagy fehér, illetve francia és Napa között. A drágább éttermekben a sommelier-k voltak az egyedüli emberek, akik állandó kontaktusban álltak az ínyencségekkel. Manapság egyre több borklub és az internet hathatós segítségével már minden adott, hogy az otthonunkba hozzuk ezt az élvezetet – hiszen a szó szoros értelmében a köszöbünk elé varázsolják a világ összes italát.

De nem kell feltétlenül szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezetes kombinációkat hozzunk össze, és nem kell azt sem tudnunk, miként és hol készült a fogyasztott bor ahhoz, hogy eldöntsük ízlik-e vagy sem!

Az egész étel-ital párosítás azért van, hogy érezd és figyeld azt, amit a szemed, az orrod és a szád közölni akar veled!  Sok ember érzések nélkül eszik-iszik, sokan igyekeznek ízlelni, de hiába, mert nem bíznak annyira az érzékeikben, hogy eldöntsék, élvezetes volt-e az a párosítás vagy sem. Valószínű, hogy a Te ízlésed különbözik az enyémtől, de különbözhet azétól is, aki ajánlja a bort. Szóval nekünk kell megtanulnunk figyelni, bízni az érzékeinkben. És garantálom, hogy ezek soha nem fognak félrevezetni!

 

Néhány remek párosítás:

Libamájhoz: Armagnac, Banyuls, Barsac, sör, brandys koktélok, Muscat, Port Tawny vagy Ruby
Marhahúsos ételekhez: Barolo, Brunello, Barbaresco, Chianti, fekete és kínai oolong tea
Lencsés, babos ételekhez: sör, Shiraz, Zinfandel, Chianti
Vaddisznóhoz/Vadételekhez: Aglianico, Mourvédre, Barolo, Barbera, Zinfandel
Kaviárhoz: Pilsner sör, Champagne (száraz: Blanc De Blancs), Pinot Gris (elzászi), szaké, Vermouth, Vodka
Halételekhez: Chablis, Champagne, Albarino, Aligoté, Chardonnay, szaké, Sancerre, Vinho Verde
Szilveszteri malachoz: szaké, sör, gyömbérsör, Merlot, tea, Viognier, Pinot Gris, Tempranillo, Shiraz/Syrah
Csirkés ételekhez: Beaujolais, Chardonnay, Dolcetto, Merlot, Pinot Noir (Oregon), Viognier
Csokis desszertekhez: konyak, sör, pezsgő, Framboise, Marsala, rum, édes sherry, Malaga, Maury, édes szaké,
Tortákhoz: Asti, Marsala, Tokaji, Vin Santo, Muscat (narancsos), Sauternes, kávé, tea
Gyümölcsökhöz: Asti, Banyuls, száraz pezsgő, Chenin Blanc, Riesling
Palacsintához: Asti, Calvados, édes sherry, Sauternes, Vouvray
Fügéhez, szárított gyümölcsökhöz: Muscat, Port Tawny vagy Ruby, Tokaji

Ezek is érdekelhetnek

Friss