Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tokány pulykahúsból

45 perc
bonyolult
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A készítést, a vöröshagyma feldarabolásával szoktam kezdeni. 1 kiló húshoz kell 2 nagyobb fej hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, és mivel úgy szeretem, fél liter paradicsompüré. Ez utóbbit, van, ahol kihagyják, de családunk ízlése ez.

A hagyma és fokhagyma pirítása után mehet hozzá a hús, mikor fehéredni kezd, sózom, borsozom (jó bőven, azért borsos), hozzáöntöm a paradicsompürét. Mire a hagyma szétfő, a hús is kellő állagú lesz. Őrölt köményt is szoktam hozzáadni.

Fedő alatt párolom, ha szükséges, kevés vizet adok hozzá. Petrezselyemzöld, kakukkfű és majoránna is kerülhet bele.

Megjegyzés

Az általam készített tokányok nagyban különböznek az éttermekben ezen a néven felszolgált ételektől. Az első nagy különbség, hogy én nagyon szaftosan, de nem zsírosan készítem.

A tokányt el lehet látni különféle hangzatos nevekkel. Így például: borsos, tavaszi, hentes, debreceni, csikós, frankfurti, lecsós, tejszínes. Mint látszik, a névben óriási a választék. A különböző nevek mellé rendelt tokányok más-más mellékes hozzávalókat tartalmaznak, és más a fűszerezésük. Egy közös: a csíkokra vágott hús.

A borsos egyértelmű. Ez lehet fokhagymás, szalonnás, akár kicsit zsírosabb. A tavaszi tokány zöldborsóval, sárgarépakockákkal dúsított. A hentestokány apró csíkokra szelt csemegeuborkával, császárszalonnával készül. A debreceni debreceni kolbásszal. A frankfurti virslivel. A csikóstokányba a szalonna mellett kerülhet kolbász is. A tejszínes, szintén kicsit borsosabb, viszont a tejszínnek köszönhetően ez a legszaftosabb. Meg a lecsós, amihez friss paprikát, paradicsomot, hagymaszeleteket adhatunk. Gyulán élek. Mit gondoltok, a gyulai tokányhoz, mit teszek? Gyulai csípős kolbászt.

Mint írásomból eddig is kiderült, az egyik legváltozatosabb étel. Nem vagyok híve a sült krumplival való tálalásának. Egyedül a borsos tokány mellé ajánlom. Mindenképp olyan köretet javaslok mellé, ami a bő szaftot kellően felszedi a tányérról, mielőtt a falat a szánkba érne. Erre legalkalmasabbak a különféle tészták. A makaróni, a csavart, a cső, a kagyló, penne, és mindenféle különböző formájú tésztaköret. Tavasszal, a friss újkrumplit is ajánlom, ehhez a rendkívül változatos ételhez.
- hajduistvan

Ezek is érdekelhetnek

Friss