Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tokaji aszúban párolt libamájpástétom házi kaláccsal

Hozzávalók

  • 1 kg hízott libamáj
  • bors
  • 3,5 dl tokaji aszú
  • tej
  • Egyszerű kalácshoz:
  • 35 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl tej (lehetőleg házi)
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl fügelekvár (házi)
  • 1 tk dijoni mustár

Elkészítés

    1. A májat lebenyeire szedjük, óvatosan, éles késsel lehártyázzuk, kiszedjük a vénákat. Egy éjszakára tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük pihenni.
    2. Másnap kivesszük a májat a tejből, megtörölgetjük, egy tálba tesszük és ráöntjük a tokaji aszút és 4-5 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
    3. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd szeletenként beletesszük a májat. Rétegenként sózzuk, borsozzuk, a májat úgy vágjuk, hogy teljesen kitöltse a formát. 
    4. A tetejét fedjük be sütőpapírral és súlyozzuk le egy-két konzervvel. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy órát, mielőtt a sütőbe tennénk. 
    5. A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A pihentetés után vegyük le a súlyt és a sütőpapírt, fedjük le alufóliával a májat, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük fel a tepsit vízzel, úgy, hogy a májjal teli forma feléig érjen és tegyük a 100 fokos sütőbe kb. 80 percre.

    6. A sütési idő letelte után hagyjuk kihűlni a májat, majd ismét tegyük rá a sütőpapírt és a súlyokat és hagyjuk legalább egy éjszakán át, de lehetőség szerint még tovább a hűtőben préselődni. 

    7. A kalács elkészítése: a tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. 

    8. Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citrom héjat, a két tojássárgáját és a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg) vajat.  

    9. Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává. Mikor a tészta kidolgozásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc. 

    10. Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre. Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. 

    11. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük. Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni. Tálaláskor, a kalácsot megpirítottuk, rászeleteltünk egy darab libamájat, a tetejére pedig egy kevés dijoni mustárral elkevert házi fügelekvárt kanalaztunk. 

Megjegyzés

A tokaji aszúban párolt libamáj a magyar konyha egyik emblematikus étele.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin