Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökfőzelék és fasírt - végre itt a mindenre jó főzőtök

A főzőtök nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és vizet, ezáltal serkenti az emésztőrendszer működését és kiváló folyadékforrás. De mit készítsünk belőle, mire figyeljünk a vásárlásnál, és hogyan tároljuk?
Miért legyen tök az adu?

Régészeti adatok bizonyítják, hogy a tökféléket több ezer éve termesztik Közép-Amerikában. Innen kerültek Európába a spanyolok közvetítésével, az Újvilág meghódítása után. A tökfélék rendkívül színes és változatos családját alapvetően két nagy csoportra osztjuk. A sütőtököt általában télen, míg a főzőtököt nyáron fogyasztjuk. A közönséges vagy étkezési tök az uborka, a patisszon és a cukkini rokona. Tudtad, hogy a magyar népnyelv dinkának is hívja?

Erre ügyelj vásárláskor

A főzőtök héjának színe a fajtájától függ. A hengeres spárgatök héja fehéres, világossárga. A vajszínű vecsési indás fajta kiváló friss és gyorsfagyasztott gyalult töknek. A laskatök héja fehér-zöld rajzolatokkal szabálytalanul márványozott. Ez a többi főzőtöktől eltérően akkor fogyasztható, ha már kemény a héja. (A zsenge termés keserű.) Istengyalulta töknek is hívják, mert főzés közben a húsa magától szétesik.

Vedd kézbe a kiszemelt darabot, és tapogasd meg. Ha túl kemény a héja, valószínűleg régen szedték le. A puhább héj és a szármaradvány élénksége friss szedésről tanúskodik. Ha a főzőtök a méretéhez képest túl könnyű, inkább ne vásárold meg.

Óvatosan bánj vele, mert érzékeny az erősebb tapogatásra. Ügyelj arra is, hogy hazaszállítás közben ne nyomódjon meg.

A felvágatlan főzőtököt lazán papírzacskóba csomagolva tárolhatod a hűtő zöldségesrekeszében. A hideg lassítja az utóérési folyamatot. Az érett laskatök hűtés nélkül is eltartható kb. egy évig.

A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáld meg, mivel romlandó. Egy napon belül használd fel! Mélyhűtés hatására a főzőtök szövetei megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatod.

Hogyan készítsd el?

A zsenge főzőtököt hámozatlanul sütheted, párolhatod, főzheted.

A klasszikus tökfőzeléken kívül kivájva megtöltheted vagy szeletekre vágva kiránthatod. Készíthetsz belőle tökfasírtot és -felfújtat is.

Enyhe íze miatt a szokásosnál kissé erősebben fűszerezd. Jól illik hozzá a kapor, a bazsalikom, a majoránna és a snidling, valamint a vörös- és fokhagyma.

Ehető a virága is. Fogyasztásra a hímivarú (vagyis a porzós) alkalmas, ez keskenyebb nyéllel kapcsolódik a szárhoz, mint a termős. Ugyanúgy megtöltheted, megsütheted vagy kiránthatod, mint a cukkinivirágot.

Ezért egyél belőle minél többet!

Mivel a főzőtököt éretlenül fogyasztjuk, kevesebb zsír, szénhidrát és fehérje van benne, mint téli társában. Nagy mennyiségben tartalmaz viszont élelmi rostokat és vizet, ezáltal serkenti az emésztőrendszer működését és kiváló folyadékforrás. Kiemelkedően magas szervessó-tartalma által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez és javítja a máj működését, ásványi anyagai pedig elősegítik a kalcium csontokba történő beépülését. Csökkenti a vércukorszintet, és kifejezetten javasolt a köszvényes betegeknek. Hiperaktív gyerekeknek is ajánlják.

Hogyan használd ki gyógyító tulajdonságait?

Legjobb, ha az egészen zsenge főzőtököt nyersen apróra kockázva salátába kevered vagy kinyered a levét, és naponta háromszor fél pohárral iszol belőle.

Moss meg jól egy sötétebb színű zsenge tököt, héjastól centrifugázd ki, majd a levet öntsd fel 1/3 rész vízzel és 1/3 rész paradicsomlével (vagy más, szintén sok szerves sót és nátriumot tartalmazó zöldség levével). Vegetáriánusoknál elmulasztja a szerves sók hiánya miatt érezhető krónikus fáradtságot, ha naponta fogyasztanak tökfőzeléket és nyers lét is.

A nyers töklé napszúrás, valamint nagy hőség és sportolás okozta erős verejtékezés esetén is jótékony hatású.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss