Keress receptre vagy hozzávalóra

Tojáslikőrkrémmel töltött virágok

1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
  • 18 dkg rétesliszt
  • 7 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg hámozott, darált mandula
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 3 evőkanál jó minőségű, sűrű tojáslikőr
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet és kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a darált mandulát és a porcukrot, csipetnyi sót. Apró forgácsokban hozzáreszelem a hideg vajat, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom az összetevőket. A tojást a vaníliával és a citrom levével enyhén felverem, majd a lisztes morzsához adom. Tésztává gyúrom, amit 1 órára frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszek.

    Közben elkészítem a krémet: a tojáslikőrt a porcukorral alaposan elkeverem úgy, hogy a cukor tökéletesen feloldódjon, hozzáadom a vaníliamagokat. Sűrű krém lesz a végeredmény, melyet felhasználásig hűvös helyen tartok.

    A tésztát kb. 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom két frissen tartó fólialap között. 3,5 cm átmérőjű linzerformával kis virágokat szúrok ki a tésztából. Minden második virág közepét újabb apró virágformával szaggatom ki.

    Sütőpapírral borított tepsire helyezem a tésztákat. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm.

    Még melegen minden kiszúrt közepű virágot meghintek porcukorral, majd illatos tojáslikőrkrémet kanalazok minden egész virágra – nagyjából egy szűk teáskanálnyit. Összeillesztem a süteményeket.

    Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a tölteléket, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem.

Megjegyzés

Ha a tálalás előtti napon készülnek, másnapra a tészta enyhén megpuhul, a töltelék veszít valamennyit alkoholtartalmából – talán még ízletesebbek is lesznek.

További recepteket, érdekességeket és fotótkat Habliliom blogjában találsz!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Nanasnani 2 évvel ezelőtt
Hali! Csak a recept címét, ha olvasom, a fotót pedig meglátom már is tudom, hogy a Te recepted! Gratulálok, Nani.

Hasonló Receptek

Magazin