Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tojáslikőr, az édes kísértés: már most készítsd el húsvétra!

default user icon
HL
Krémesen sűrű, édes és valósággal itatja magát a gyönyörű sárga ital, amely húsvétkor és karácsonykor szinte elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek.
Mi köze az avokádónak a tojáslikőrhöz?

A tojáslikőrnek vagy hozzá hasonló tojással készült italoknak a világ számos részén komoly rajongói vannak. Ez a sűrű, krémes, szinte kanalazható likőr mégis talán Európában a legkedveltebb. Üvegekbe töltve számos márkanéven kerül forgalomba, a címkén gyakran díszeleg az advocaat felirat. Ez a legkevésbé sem fantázianév (még csak a latin advocatus, ügyvéd jelentésű szóhoz sem köthető), hanem az avokádó és a tojáslikőr különös kapcsolatát mutatja. Valószínűleg kevesen tudják, mi is lehet e mögött.

Így kezdődött...

A tojáslikőr, ahogy ma ismerjük, 19. századi találmány, az alapötlet azonban a 17. századi Dél-Amerikából került a kontinensre. Európai hódítókat kínáltak egykor a mai Brazília őslakói egy különlegesen krémes, alkoholos frissítővel. Avokádó, rum, valamint nádcukor keveréke volt a helyiek abacatéja. Hogy mi is az abacate? Régiótól függően spanyolul abacaténak, aguacaténak, avocadonak is hívják az avokadót, ami az európaiak számára különlegesen ízletes ital alapját képezte. Az advocaat pedig a gyümölcs flamand elnevezése. De milyen kapcsolat alakult ki Belgium és Brazília között az avokádó mentén? 

Avokádó helyett tojás? 

Egy 19. századi antwerpeni pálinkafőző, bizonyos Eugen Verpoorten (1815-1888) szakmai érdeklődését igencsak felkeltetette a dél-amerikai ital. Kísérletet tett hát elkészítésére Brazíliától távol, de avokádó híján tojássárgájával helyettesítette a krémességért felelős összetevőt. Mindez már nem is Belgiumban, hanem a Németország nyugati határánál fekvő Heinsberg nevű városkában történt. Az 1876-ban itt saját likőrgyárat alapító Verpoorten tökéletesítette a sűrű tojáslikőr receptúráját, így üzemi körülmények között is előállítható lett, az eredeti recepten máig nem változtattak utódai. A jelenleg is családi tulajdonban (az ötödik generáció tagjának irányítása alatt) álló világhírű üzem 1952 óta Bonnban működik. Ma már a nevezetes ital mellett tojáslikőrös desszerteket, jégkrémeket is gyártanak, és szállítanak a világ minden tájára – saját márkanévvel ellátva.

Eggnog=tojáslikőr

Közép-amerikai gyökerekkel rendelkezik a nem csupán angolszász országokban kedvelt, de ott igazi karácsonyi italnak számító, tojáslikőrhöz hasonló tojásflip, tojáspuncs vagy eggnog. A tojásból, tejből vagy tejszínből, továbbá cukorból és alkoholból álló sűrű italt nagyobb poharakban melegen vagy forrón, de hidegen is szívesen fogyasztják. Elődjét, a tojásból, tejből, rumból, vaníliából és cukorból kevert rompopét a 17. század folyamán már ismerték a mexikói Pueblában, ahonnan aztán némi átalakulással (a rumot pl. gyakran brandy-re vagy whisky-re cserélve) eggnogként terjedt el világszerte – és természetesen napjainkban az év minden szakában kapható.

Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában – Európa talán ezen országaiban rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal a tojáslikőr-fogyasztás –, rajongói úgy tartják: a karácsony a melegen vagy forrón kortyolandó tojásflip ideje, a húsvét pedig a tojáslikőré!

Tojáslikőr házilag

A tojás (és nem csupán a húsvéti piros tojás) évezredes, kiterjedt szimbólumrendszerrel rendelkezik. Alapvetően a teremtés, keletkezés, újjászületés kapcsolódik hozzá. Nem véletlen, hogy tavasszal különösen nagy jelentősége van a tojással készült ételeknek és italoknak.
Talán az 1980-as években indult először Magyarországon is valóságos receptverseny (bár akkoriban senki sem nevezte így) a házilag készíthető tojáslikőrök között. Majd’ minden családban akadt egy kollégáktól, rokonoktól, szomszédoktól beszerzett szupertitkos és elsőrangú italt eredményező leírás. A kezdeti lelkesedés (nem kis mértékben a szalmonella-veszély miatt) évek alatt alábbhagyott ugyan, de ma is sokan készítenek ünnepi alkalmakra házi tojáslikőrt. 

A házi készítésű likőr titka

A titok a nagyon friss, egészséges tojásban és a jól megválasztott alkoholos összetevőben rejlik – ezekre már csak azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert a tojás nyers állapotban kerül a likőrbe, és az sem mindegy, milyen tisztaságú, erősségű és minőségű alkohollal elegyedik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját gyártmányú likőr hűtőszekrényben néhány hétig tárolható biztonsággal.

A sokféle recept közül csak azzal érdemes próbálkozni, amely legalább 10 %-ban (de 25 %-nál nem nagyobb arányban) tartalmaz alkoholt, ellenkező esetben sokféle probléma merülhet fel. Mindezt figyelembe véve akár néhány héttel az ünnepek előtt érdemes nekilátni egy-egy jól bevált receptnek, hogy tökéletes legyen a poharakba kerülő krémlikőr! 

Finomságok tojáslikőrrel

A jó minőségű készen kapható vagy házilag készített sűrű tojáslikőr (főként, ha nagyobb mennyiséget gyártottunk) nem csupán önmagában, de koktélokba keverve is igazi különlegesség. Az egyik legkedveltebb tojáslikőr-koktél a hógolyó, amely lényegében frissen facsart citromléből és tojáslikőrből áll.

tOJÁSLIKŐR-KOKTÉL

Az egy rész tojáslikőrből, egy rész brandyből kevert bombardinót, amelynek a tetejére némi tejszínhab is kerül, Olaszországban (nem csupán síszezonban) kortyolják szívesen magában vagy még egy porciónyi brandyvel, illetve rummal gazdagítva, esetleg erős eszpresszóval „lazítva”.

Tojáslikőrrel - ha nem elég sűrű, némi porcukor hozzáadásával - készíthetünk különleges krémeket. A sűrű tojáslikőrkrém helyettesítheti a lekvárt linzerek, aprósütemények összeillesztése során. Cukrászkrémhez vagy vaníliapudinghoz, vajkrémhez keverve torták, piskóták tölteléke lehet. Tejszínhabhoz vagy mascarponéhoz adagolva, némi gyümölccsel és piskótával réteges krémek, úgynevezett trifle készíthető vele, de a tiramisu is új életre kel egy kevés tojáslikőrtől. Teához, kávéhoz kevés tejszínhabbal vagy házi lekvárral, dzsemmel nagyon finom.

Villámgyors és egyszerű, de nagyon mutatós és különleges a tojáslikőrtorta. Még a tojásokat sem kell szétválasztani hozzá, és a dekorálása kifejezetten jó foglalatosságot jelent mindazoknak, akik szívesen fordítják kreativitásukat desszertkészítésre.

Tojáslikőrtorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához:

2 egész tojás
10 dkg porcukor
12 dkg süteményliszt
½ csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg darált dió
3 dkg cukrozatlan kakaópor
½ dl tojáslikőr
½ dl narancslé
A krémhez:
4 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál tojáslikőr
 
Elkészítés: A lisztet egy kisebb tálban elkeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a darált diót és a kakaót. A 2 egész tojást keverőtálba ütjük, 10 dkg porcukorral fehéresésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáslikőrt és a narancslevet. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tortaformát sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a tésztát. 25-30 perc alatt megsütjük. A formából kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A tortát tálra helyezzük. A tejszínhabot csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, és ennek segítségével ráhalmozzuk a tészta tetejére, a széleit kis habrózsákkal dekoráljuk. Egy kis nejlonzacskóba kanalazzuk a sűrű tojáslikőrt, a zacskó sarkát levágjuk (1-2 mm-es legyen csak a lyuk!), köröket vagy spirált rajzolunk vele a hab tetejére.
Tálalás előtt ½ órát hűtőszekrényben pihentetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss