Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tojásalleriga - ha ezt tapasztalod, irány az orvos!

default user icon
MME
Hazánkban a tej mellett kisgyermekek és felnőttek körében egyaránt a tojás a másik leggyakoribb allergén. Lássuk, miként kerülhetők el a panaszok!

Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos része az anyatejen keresztül átjut a baba szervezetébe. Épp ezért a pici egészsége érdekében érdemes megfigyelni, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek, és a továbbiakban teljesen elhagyni a gyanús élelmiszert.

A tojást 8 hónapos kor után lehet bevezetni a gyermek étrendjébe. A kicsik kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgáját kapjanak, majd fokozatosan ehetnek a tojásfehérjéből is. Ez az allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó.

Nyomokban tartalmazhat…

A tojásallergia egyetlen kezelési módja a tojásmentes diéta betartása, ami, különösen a gyermekeknél, sokszor bizony nem könnyű feladat. Tojásfehérje ugyanis számos élelmiszerben található: a pékáruk, a kenyér-, ragu- és tésztafélék, a krémtöltelékek és a fagylaltok egyaránt tartalmazzák. Fontos, hogy a vásárlás során mindig vizsgáljuk meg az adott termék összetevőit. Az alábbi szavak előfordulása esetén az élelmiszer tojásfehérjét is tartalmaz: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

Ötletek a pótlására

A főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt vagy burgonyát, de vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő és szódabikarbóna alkalmazható. Azokon a weboldalakon is érdemes keresgélni, ahol az ételallergiás betegek osztják meg másokkal az általuk kipróbált recepteket.

Veszélyes védőoltások

Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért ezeknél kis mennyiségű tojásfehérje is kerülhet az oltóanyagba. Ez allergiás tünetekhez, súlyosabb esetekben vérnyomáseséshez, fulladáshoz, esetleg halálhoz is vezethet - ilyenek például a sárgaláz vagy az influenza elleni oltások. A 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni védőoltás viszont már lassan egy évtizede más technológiával készül, tehát ezt a tojásallergiások is megkaphatják! Mivel a tojásalapú védőoltások nem kötelezőek, ha kimaradnak, akkor sem történik baj.

Kinőhető!

A gyermekek többsége 3 éves korára kinövi a tojásallergiát, bár ez az időpont kitolódhat. Az esetek kisebb százalékában a tojásallergia az illető egész élete során megmaradhat.

TÖBBÉ SE TEJ, SE TEJFÖL, SE JOGHURT? 7 FONTOS KÉRDÉS A LAKTÓZÉRZÉKENYSÉGRŐL >>> 
GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG: NEHÉZ ÉSZREVENNI, KÖNNYŰ KEZELNI! TIPPEK, TANÁCSOK, RECEPTEK >>> 
A PALEO ALAPJAI: A 6 LEGJOBB MAGLISZT, ÉS AMIÉRT SZERETJÜK ŐKET! >>> 
CANDIDA-DIÉTÁZOL? SEGÍTÜNK! VÁLTOZATOS MENÜSOR, HETI MINTAÉTREND! >>> 
VIGYÁZZ AZ EPERREL: HA ALLERGIÁS VAGY RÁ, VÉGZETES IS LEHET! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss