Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tojásallergia, avagy amikor a tojás a hibás…

default user icon
VK
Leggyakrabban gyermekkorban alakul ki, de életünk során bármikor jelentkezhet a tojásallergia. És bár a tojás nagyon gazdag fehérjében, szénhidrátban, értékes vitaminokban és ásványi anyagokban, szerencsére könnyedén helyettesíthető más ételekkel.

Abban az esetben beszélhetünk erről az ételallergiáról, ha szervezetünk a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel, emiatt az immunrendszert védekezésre készteti. A tojásban körülbelül negyvenféle fehérje van, ezek közül bármelyik előidézhet allergiás reakciókat, a legerősebb allergénhatást azonban az ovalbumin, a konalbumin, a lizozim, a vitellin, az ovomucoid és az ovoglobulin esetében figyelték meg.

A tojásallergia tünete – a legtöbb ételallergiához hasonlóan – lehet bőrkiütés, ekcéma, visszatérő köhögés, hányinger, felső légúti panaszok, emésztési problémák, hasmenés, asztma. Ha a tünetek összefüggésbe hozhatók tojástartalmú ételek fogyasztásával, próbaképpen el kell hagyni a tojást az étrendből. Ha ennek következtében elmúlnak a panaszok, néhány hét múlva érdemes újra tojásból készült ételt enni, mert ha a panaszok ismét megjelennek, egyértelmű, hogy tojásallergiáról van szó. Szükség esetén vérvizsgálatból is felállítható a diagnózis.

Allergia keresztben-kasul

Mint minden ételallergiánál, ebben az esetben is figyelni kell a keresztallergiára: aki érzékeny a tojásra, nemcsak a tyúk tojásának fehérjét és sárgáját, de más szárnyasok tojását sem fogyaszthatja. A hasonló fehérjeszerkezet miatt előfordulhat keresztreakció csirkehúsra is, továbbá tanácsos kerülni a szárnyasok tollával való érintkezést, így például mellőzni kell a tollból készült paplan, párna, pehelykabát használatát.

A készen vásárolt termékek között az is kiválthatja az allergiás tünetek megjelenését, amelyik csak nyomokban tartalmaz tojást. Ezért kell mindig alaposan tanulmányozni a megvásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek listáját. A legbiztosabb, ha a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján, a www.taplalekallergia.hu-n tájékozódunk, itt megtalálható a garantáltan tojásmentes termékek listája. Nem árt tisztában lenni azzal is, hogy egyes védőoltások (például az influenza,  a veszettség és a sárgaláz elleni vakcinák) tojást tartalmaznak, ezért beadásuk előtt mindig konzultáljunk orvossal.

Helyettesítsük mással!

Nem elég azonban, ha az érintettek egyszerűen elhagyják étrendjükből a tojást, a benne lévő értékes tápanyagokat ugyanis más élelmiszerrel kell pótolni a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás érdekében. Ha elegendő tejet, tejterméket, húst, gabonát, növényi olajokat, zöldségfélét, gyümölcsöt, olajos magvakat eszünk, a tojás mellőzése ellenére sem alakulhatnak ki hiánybetegségek. Néhány ötlet a tojás és a belőle készült ételek helyettesítéséhez:

- A durumtészta durumbúzadara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül, íze teljesen olyan, mint a tojásos száraztésztáké. Nem véletlen, hogy a tésztaimádó olaszok is ezt a típust főzik. Sokféle formában (spagetti, orsó, fodros nagykocka, penne, szarvacska, stb.) kapható már.

- Ha az ételrecept a hozzávalók összetapasztása miatt írja elő a tojást (például vagdaltak készítése során), helyette sűrítő és zselésítő hatása miatt jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, valamint a paradicsompüré is.

- A hagyományos süteménytészták esetében a tojás kötőanyagként funkcionál, hiszen a fehérliszt tojás nélkül nem áll össze megfelelő minőségű tésztává. Ám a tönkölybúzából, rozsból, árpából őrölt lisztekből kevés víz hozzáadásával tökéletes állagú tészta keverhető, illetve gyúrható. Kevert sütemények esetén annak érdekében, hogy a tészta összeálljon, a tojást kiválthatjuk alma- vagy banánpürével is: 1 tojást kb. 80 g banán- vagy almapürével helyettesíthetünk.

- Panírozásnál a tojást kiválthatjuk kukoricakeményítővel vagy tejjel, de az is jó megoldás, ha lisztből és vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett.

- Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magokat vízbe áztatjuk (esetleg megfőzzük), összeturmixoljuk, így zselés állagú, dióra emlékeztető ízű masszát kapunk. Egyes sütemények elkészítésénél 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz összeturmixolt keverékével helyettesíthetünk. 

- Bundáskenyér sütésénél a tojást kiválthatjuk vízzel és fűszerekkel kikevert csicseriborsóliszttel.

- A tojás nélkül készült ételeket, süteményeket sárgára színezhetjük kukoricaliszttel, sáfránnyal, kurkumával vagy párolt, reszelt sárgarépával.

- Különböző tojáshelyettesítő porok is bevethetők, amelyeket vízzel kell elkeverni, ezután használhatók sütéshez, főzéshez.

Tojásmentes piskóta

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
6 evőkanál olaj
2,5-3 dl víz

Elkészítés: A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, majd fokozatosan a vizet. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit, és beleöntjük a tésztát. Tűpróbáig sütjük.

Rántott zöldségek

Hozzávalók:
4 evőkanál kukoricakeményítő
csipetnyi só
ízlés szerint karfiol, cukkini, karalábé
hideg víz
étolaj a sütéshez

Elkészítés: A zöldségeket előpároljuk, szeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük. A kukoricakeményítőt összekeverjük a sóval és annyi hideg vízzel, hogy csomómentes, kissé híg, palacsintatésztához hasonló állagú masszát kapjunk. A zöldségeket megforgatjuk a keményítős tésztában, majd forró olajban kisütjük.

Paprikás fasírt

Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb pritaminpaprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 szelet kenyér
petrezselyemzöld

bors
étolaj a sütéshez

Elkészítés: A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, hozzáadjuk a darált húshoz. Beleszórjuk az apróra vágott pritaminpaprikát, az összetört fokhagymát, a petrezselyemzöldjét, valamint a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük, fél órára állni hagyjuk, majd a masszából lapos korongokat formázunk, és olajban megsütjük.

Palacsinta tojás nélkül

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
víz (amennyit felvesz)
1 csipet só
3 kanál olaj

Elkészítés: A liszt felét tálba tesszük, apránként hozzáöntjük a tejet és a vizet, majd addig keverjük (robotgéppel gyorsabb), amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék lisztet és még annyi vizet, hogy közepes sűrűségű tésztát kapjunk (ebből a tésztából nem lehet vékony palacsintát sütni, ezért ne legyen túl híg). Végül hozzáadjuk a sót, az olajat, illetve ha édesen szeretjük a palacsintát, akkor 1-2 kanál cukrot is tehetünk bele. Sütés előtt a palacsintasütőbe öntsünk kevés olajat. A tésztát célszerű aranybarnára, nem pedig világos színűre sütni, mert a tojás hiánya miatt a tészta a hagyományoshoz képest könnyebben szakad.

Mindenféle táplálék-érzékenység és allergia >>>

A lisztérzékenységről >>>

A tejérzékenységről, laktóz-intoleranciáról >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss