Tócsni

default user icon
49 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

    Előkészítés: A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük.

    Elkészítés: A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom.
    Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ha valaki szereti.

    Munka: kb. 15 perc
    Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
    1 adag: 380 kcal

Megjegyzés

Fotó: Kerekes, további fotót Rigotamas küldött a recepthez.

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tóth Viktória 2 évvel ezelőtt
Én a szélét ropogósan szeretem, sőt azt szeretem ha nem áll egyben az egész.
Károly 3 évvel ezelőtt
Csak annyit tennék hozzá, hogy nálunk gyerekoromban (3 gyerek 2 felnőtt), a reszelés helyett, kézi húsdarálóval nyomtuk a dolgot. Jóval gyorsabb, és a reszeléssel ellentétben valamivel homogénebb a massza így a szélei nem lesznek ropogósak olyan könnyen. Én ez utóbbit puhán szeretem. Persze a lényeg ugyanaz, hogy a világ legegyszerűbb és legfinomabb étele, és soha nem elég:)
Gyöngyössy Katalin 4 évvel ezelőtt
Én tegnap készítettem el, nem nagyon szeretem a fokhagymát, volt egy maradék kis brinza, azt beletettem, nagyon finom lett, bár a széle picit ropogós.
Fehér Róbert 4 évvel ezelőtt
Nálunk is örök befutó ez a kaja, borsodi lévén tócsninak hívjuk, de az összes említett néven ismerem. :) Krumpli, liszt, tojás, sok-sok fokhagyma, só, bors. Étteremben ettem tejfölös gombapörkölttel a tetején, azóta (még ha időnként csak konzerv-gombából is) mindig csinálok hozzá. Isteni! Szintén éttermi élmény: hatalmas pizzaméretűre sütötték, gombás marhapörköltet (kicsit megdarált változatot) raktak rá, kettéhajtották és meglocsolták kevés tejföllel. Így is őrült finom volt.
Pászti Jácint Péter 5 évvel ezelőtt
A fokhagymát meg kihagytátok!
Boros M. Krisztina 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nálunk is tócsni (somogy megye) de mindenesetre eddig 12 nevét számoltam össze:) A lényeg hogy nagyon finom, és mindig kevés:)
Csóra Andrea 5 évvel ezelőtt
Nálunk is krumpliprósza, mi inkább tepsiben sütjük és úgy szeljük, mintha rétes lenne!! Issssssteni kaja!!!! :-)
sulyok zsuzsanna 5 évvel ezelőtt
Otthon, Győrben beré, itt Miskolcon tócsni...- sok aranyos neve van-... A lényeg, NYERS krumpli reszelve + liszt, só, bors...+ízlés szerint, mehet még bele sokféle ízesítő... Én egy tojást és egy jó evőkanál tejfölt is teszek bele: kevésbé \"issza föl az olajat\" és szép színe lesz!!! Mi a vékony, ropogóst szeretjük: bő, (jó ujjnyi), olajban sütni, OLAJBA mártott evőkanállal szedni a masszából, bele a forró olajba, ott \"széttapicskolni\" ízlés szerinti vastagságra. Ha nem mindenki bírja a fokhagymát stb-t , akkor lehet csak az \"alaprecept\" szerint, és azon forrón bedörzsölni fokhagymával, rá tejföl, reszelt sajt stb.
Csőke Nóra 6 évvel ezelőtt
Tiszafüred környékén is krumplimackó a neve :-)
Nokta Nikoletta 6 évvel ezelőtt
Édesapám mogyoródi, ott úgy hívják: görhöny. Mi így készítjük: reszelt krumpli, só, bors, liszt, fokhagyma. Ha megsült, akkor sajt+tejföl. Fenséges!

Hasonló Receptek