Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tócsni, lepény, lapcsánka - 5 recept, amit muszáj kipróbálnod!

Gyorsan összeütnél valami meleget, ami nem bonyolult, szeretik a vegák, és fel lehet turbózni a laktató ételre vágyók, vagy a húsevők kedvéért? Íme!

Ha akad otthon krumpli, ne töprengj tovább, mert leginkább ennyi kell a serpenyőben sütött zöldséges lepényhez! Nevezheted tócsninak, rösztinek, lapcsánkának vagy aminek akarod, szerintünk ideális finomság, ha gyorsan kell kevés hozzávalóból valami finomat varázsolnod. Bármelyik változatot tálalhatod önállóan és köretként is szaftos húsok mellé. Nyert ügyed van, ha a burgonyán kívül másféle zöldséget meg egy kis sajtot is találsz. 

10+1 ISTENI TÓCSNI-VARIÁCIÓ - ELENGEDHETETLEN RECEPTEK A NYÁRRA! >>> 

1. Zöldséges tócsni

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg lisztesre fövő burgonya
30 dkg cukkini
12 dkg sárgarépa
10 dkg ementáli sajt
3 ek aprított petrezselyem
2 db tojás
4 dkg búzafinomliszt
2 gerezd fokhagyma
fűszeres só
bors
olaj a sütéshez

Elkészítés

1. A meghámozott burgonyát, cukkinit, valamint sárgarépát durvára reszeljük, és összeforgatva besózzuk. Rövid ideig állni hagyjuk, majd a keletkezett lét óvatosan leöntjük.

2. A reszelt zöldségeket elvegyítjük a sajttal, a tojásokkal és a liszttel, majd az összezúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük.

3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és 2 evőkanálnyi adagokat teszünk bele a masszából. A halmokat a kanál domború felével laposabbra nyomkodjuk, és a tócsnikat mindkét oldalukon ropogósra sütjük. Tálald a tócsnikat finomra vágott petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva!

2. Céklás tócsni

Hozzávalók 4 adaghoz: 

1 kg burgonya
50 dkg cékla
kis darab torma

frissen őrölt bors
köménymag
2 db tojás
5 dkg liszt
olaj a sütéshez

Elkészítés

1. A meghámozott burgonyát, céklát és tormát lereszeljük. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, majd beledolgozzuk a tojást és a lisztet. A masszából kis lepényeket formázunk.

2. Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat. A tócsnikat mindkét oldalon megsütjük, majd rácsra szedjük vagy papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.

3. Édesburgonyás lepény

Hozzávalók 4 adaghoz: 

3 db kis burgonya
3 db kis édesburgonya

1/2 tk őrölt római kömény
olaj a sütéshez

Elkészítés

1. A kétféle burgonyát meghámozzuk és durvára reszeljük. Megszórjuk sóval és a római köménnyel, majd alaposan összeforgatjuk.

2. Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítünk 3 ek olajat. Beletesszük az elvegyített reszelt burgonyát és fakanállal kevergetjük, amíg felszívja az olajat. Szükség esetén még egy kis olajat adunk hozzá, hogy formázható legyen. A fakanállal laposra nyomkodjuk, és 5 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.

3. Csicsókás röszti

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg csicsóka
20 dkg burgonya
1 db tojássárgája
1 tk liszt
só 
bors
1 ek napraforgó- vagy repceolaj

Elkészítés:

1. A meghámozott csicsókát és burgonyát durvára reszeljük, majd összedolgozzuk a tojással és a liszttel. Megsózzuk, megborsozzuk.

2. Egy tapadásmentes serpenyőben eloszlatjuk az olajat. Ezután négy halmot rakunk bele a burgonyás masszából, és mindet laposra nyomkodjuk. A serpenyőt feltesszük a tűzre, és a rösztiket mindkét oldalon aranybarnára sütjük 4-6 perc alatt.

5. Tönkölyrizses-tökös lepény

Hozzávalók 4 adaghoz: 

25 dkg tönkölyrizs (reformboltból)
só 
25 dkg tök
1 szál póréhagyma
vaj vagy olívaolaj a sütéshez
2 ek teljes kiőrlésű liszt + a formázáshoz
1 ek búzadara
1 ek elkevert tojás
frissen őrölt bors

Elkészítés

1. A tönkölyrizst kétszeres mennyiségű vízzel leforrázzuk, megsózzuk, és letakarva állni hagyjuk kb. 30 percig. Amennyiben nem puhult meg, felforraljuk, majd további 20 percig puffasztjuk.

2. Közben a tököt lereszeljük. A pórét szálasra vágjuk, egy kevés felforrósított vajon vagy olívaolajon megpároljuk, és a tönkölyrizsbe keverjük. Hozzáadjuk a tököt, a lisztet, a darát és a tojást, megborsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. A masszából vizes kézzel kis lepényeket formázunk.

3. A lepényeket lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékon mindkét oldalukat megsütjük.

Tócsni-variációk a mindmegettén >>> 
Lepényrecepteket itt talász >>>
LAPCSÁNKARECEPTEKET PEDIG ITT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss