Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tócsni, lepcsánka és társai

Dödölle, berét, macók és bodag. Cicege, pacsni vagy prósza, és sorolhatnánk még ennek a népszerű ételnek a különféle neveit. Olcsó, pofonegyszerű és finom. Mi kell még?

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük, de mindemellett még finom is. Főételnek, köretnek, vendégvárónak, reggelire is tökéletes. Nem csoda hát, hogy minden vidéken népszerű.

Legismertebb nevei: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle

Krumplilepények a világban

Nem csak mi, magyarok szeretjük, a világ sok táján készítenek hasonló krumplialapú finomságot.

Svájcban rösti
Angliában hash brown
Svédországban rarakor
Lengyelországban placki
Csehországban bramborák és babagudovica
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz

Változatok tócsnira

Az alaprecept hús nélküli, fogyasztható tejföllel és fokhagymával. Ehetjük leveshez *kenyérként*, de akár desszertként is lekvárral. Régen főételként fogyasztották, ma inkább köretként kerül az asztalra, illetve egyszerű vacsorának is kiváló.

A tócsni tésztája kerülhet bundaként is hússzeletre, ezek a különféle borzasok, mivel a reszelt krumpli miatt kissé kócosak lesznek a kisült szeletek.

Különféle fűszerekkel is más-más karaktert adhatunk ennek az elronthatatlan és kiadós ételnek: zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kapribogyóval, olívabogyóval mediterrán jellegű lepénykéket készíthetünk, de ha curryt, kurkumát, gyömbért teszünk bele, keleties ízvilágra válthatunk.

Szósszal az igazi!

A hagyományos tócsnihoz jár a fokhagymás tejföl! Természetesen ezt is variálhatjuk, a tejföl mindenesetre nagyon jó alap, de joghurtot is használhatunk. Kapros, tormás, mustáros, szardellás vagy chilis szósz is pillanatok alatt kikeverhető, és a tócsni máris új ízvilágban kóstolható!

Sütés olajszaggal és olajszag nékül

Hagyományosan olajban (vagy zsírban) sül a tócsni, ami nagyon finom, de elég sok kalóriát kispórolhatunk a vacsorából, ha sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a krumplis masszát, kevés olajjal esetleg megspriccelhetjük, és forró sütőben így sütjük. Az olajspriccelés el is maradhat, ha a masszába egy kis reszelt sajtot vagy juhtúrót keverünk, ezeknek a zsírtartalma elég ahhoz, hogy omlósra, de ropogósra süljenek a lepénykék. És ha már sajt: akkor itt a variációs lehetőségek újra bővülnek: a sajt is karaktert adhat az egyre sokszínűbb tócsninak! :) 

Receptekért kattints válogatásunkra! >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Kagemusha
Elolvasva a korábbi hozzászólásokat, szerintem nem érdemes vitatkozni: ugyanannak az ételnek a szomszéd lakásban is lehet teljesen más a neve... :)
Kagemusha
A prósza jó helyen van: Zalában ugyanis pontosan azt jelenti, amiről a cikk is szól... Somogyban lehet, hogy más, de Zalában reszelt krumpliból, lisztből és aludttejből van a prósza... Egyénileg ízesítve, fűszerezve, mert ugyebár ahány ház...
Anitio
A prósza egészen biztosan nem jó helyen van a cikkben. Nálunk (Somogyban) a prósza is ugyan krumplis étel de azért más... aludttejből és főtt törtkrumpliból készül, igaz hasonlóan tepsiben sütik mint ahogy itt a tócsninál is említik hogy lehetséges, de azért szerintem teljesen más.
NinaBina
mmm, ez a legjobb vacsora számomra ;) de sajnos nem ismerem a fokhagymás tejfölt. otthon mindig simán fogyasztjuk... valaki kérem leírná a \"receptet\"... köszi ;)
GameSef
Igen kicsit férre ment a cikkben a tócsni, dödölle és a bodag Dödölle: http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6d%C3%B6lle Bodag(cigánylenyér): liszt, víz, só -ez az igazi receptje de sokféleképpen készítik mamár. Viszont azt nem értem hogy a \"tócsni\"t miért nevezik így...A tócsni ( más nevein berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] tócsi, toksa) forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3csni
Oláh Csilla 12.03
A bodag nálunk a panírozáskor megmaradt tojás prézlivel összekeverve és kisütve,
Kicsijudika
Nagypapám, aki zalai volt krumplibabának hívta:)
fkjudit666
Győr környékén pedig BERÉ-nek hívják. A dödölle valóban teljesen más étel!
bige8892
A dödölle teljesen más étel
Bartushka
Nálunk Zalában a krumpliprósza és a dödölle teljesen más. Persze mindkettőben van krumpli, dehogy a kettő szinoníma lenne, olyat még nem hallottam. Hozzátenném, mindkettőt nagyon szeretem.

Magazin