Részletes receptkereső »
  •  
  •  

Tócsni, lepcsánka és társai

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Tócsni, lepcsánka és társai

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Tócsni, lepcsánka és társai

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Dödölle, berét, macók és bodag. Cicege, pacsni vagy prósza, és sorolhatnánk még ennek a népszerű ételnek a különféle neveit. Olcsó, pofonegyszerű és finom. Mi kell még?

Talán egyetlen más ételnek sincs ennyi neve gazdag és szépséges nyelvünkben. A titok nyitja valószínűleg az lehet, hogy egy számtalan változatban készíthető, igen egyszerű és olcsó, laktató ételről van szó.

A tócsnit süthetjük serpenyőben, de olaj nélkül, sütőben is, úgy is finom, ropogós lesz! A tócsnit süthetjük serpenyőben, de olaj nélkül, sütőben is, úgy is finom, ropogós lesz!

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük, de mindemellett még finom is. Főételnek, köretnek, vendégvárónak, reggelire is tökéletes. Nem csoda hát, hogy minden vidéken népszerű.

Legismertebb nevei: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle

Fokhagymás tejföllel tálalva a legnépszerűbb a tócsni Fokhagymás tejföllel tálalva a legnépszerűbb a tócsni

Krumplilepények a világban

Nem csak mi, magyarok szeretjük, a világ sok táján készítenek hasonló krumplialapú finomságot.

Svájcban rösti
Angliában hash brown
Svédországban rarakor
Lengyelországban placki
Csehországban bramborák és babagudovica
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz

Változatok tócsnira

Az alaprecept hús nélküli, fogyasztható tejföllel és fokhagymával. Ehetjük leveshez *kenyérként*, de akár desszertként is lekvárral. Régen főételként fogyasztották, ma inkább köretként kerül az asztalra, illetve egyszerű vacsorának is kiváló.

Ha csak picit sózzuk, akár lekvárral is fogyasztható! Ha csak picit sózzuk, akár lekvárral is fogyasztható!

A tócsni tésztája kerülhet bundaként is hússzeletre, ezek a különféle borzasok, mivel a reszelt krumpli miatt kissé kócosak lesznek a kisült szeletek.

A tócsni változatai szinte megszámlálhatatlanok: a krumplit ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, szalonnával, tepertővel, akár vegyíthetjük, színesíthetjük más zöldségekkel, pettyezhetjük borsóval vagy kukoricával, de a krumplit akár teljesen el is hagyhatjuk a zöldségek javára: cukkini, karalábé, répa, tök, cékla vagy sütőtök remek és változatos alapja lehet a tócsninak.

Keverhetünk aprított zöldfűszert is a tócsni tésztájába Keverhetünk aprított zöldfűszert is a tócsni tésztájába

Különféle fűszerekkel is más-más karaktert adhatunk ennek az elronthatatlan és kiadós ételnek: zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kapribogyóval, olívabogyóval mediterrán jellegű lepénykéket készíthetünk, de ha curryt, kurkumát, gyömbért teszünk bele, keleties ízvilágra válthatunk.

Szósszal az igazi!

A hagyományos tócsnihoz jár a fokhagymás tejföl! Természetesen ezt is variálhatjuk, a tejföl mindenesetre nagyon jó alap, de joghurtot is használhatunk. Kapros, tormás, mustáros, szardellás vagy chilis szósz is pillanatok alatt kikeverhető, és a tócsni máris új ízvilágban kóstolható!

Zöldségekből, például cukkiniből is készülhet tócsni, fűszeres paradicsommártással isteni! Zöldségekből, például cukkiniből is készülhet tócsni, fűszeres paradicsommártással isteni!

Sütés olajszaggal és olajszag nékül

Hagyományosan olajban (vagy zsírban) sül a tócsni, ami nagyon finom, de elég sok kalóriát kispórolhatunk a vacsorából, ha sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a krumplis masszát, kevés olajjal esetleg megspriccelhetjük, és forró sütőben így sütjük. Az olajspriccelés el is maradhat, ha a masszába egy kis reszelt sajtot vagy juhtúrót keverünk, ezeknek a zsírtartalma elég ahhoz, hogy omlósra, de ropogósra süljenek a lepénykék. És ha már sajt: akkor itt a variációs lehetőségek újra bővülnek: a sajt is karaktert adhat az egyre sokszínűbb tócsninak! :) 

Receptekért kattints válogatásunkra! >>> 

Olcsó, kiadós, egyszerű a tócsni, akár köretnek, akár vacsorára Olcsó, kiadós, egyszerű a tócsni, akár köretnek, akár vacsorára

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 13 db
  • 2012. augusztus 25. 11:57
    Elolvasva a korábbi hozzászólásokat, szerintem nem érdemes vitatkozni: ugyanannak az ételnek a szomszéd lakásban is lehet teljesen más a neve... :)
  • 2012. augusztus 25. 11:55
    A prósza jó helyen van: Zalában ugyanis pontosan azt jelenti, amiről a cikk is szól...
    Somogyban lehet, hogy más, de Zalában reszelt krumpliból, lisztből és aludttejből van a prósza...
    Egyénileg ízesítve, fűszerezve, mert ugyebár ahány ház...
  • 11. Anitio
    2012. augusztus 10. 16:13
    A prósza egészen biztosan nem jó helyen van a cikkben. Nálunk (Somogyban) a prósza is ugyan krumplis étel de azért más... aludttejből és főtt törtkrumpliból készül, igaz hasonlóan tepsiben sütik mint ahogy itt a tócsninál is említik hogy lehetséges, de azért szerintem teljesen más.
  • 2012. január 22. 19:46
    mmm, ez a legjobb vacsora számomra ;) de sajnos nem ismerem a fokhagymás tejfölt. otthon mindig simán fogyasztjuk... valaki kérem leírná a "receptet"... köszi ;)
  • 2012. január 20. 23:11
    Igen kicsit férre ment a cikkben a tócsni, dödölle és a bodag
    Dödölle: http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6d%C3%B6lle
    Bodag(cigánylenyér): liszt, víz, só -ez az igazi receptje de sokféleképpen készítik mamár.
    Viszont azt nem értem hogy a "tócsni"t miért nevezik így...A tócsni ( más nevein berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] tócsi, toksa) forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3csni
  • 2012. január 19. 18:32
    A bodag nálunk a panírozáskor megmaradt tojás prézlivel összekeverve és kisütve,
  • 2012. január 16. 12:43
    Nagypapám, aki zalai volt krumplibabának hívta:)
  • 2012. január 16. 12:22
    Győr környékén pedig BERÉ-nek hívják.
    A dödölle valóban teljesen más étel!
  • 2012. január 16. 08:58
    A dödölle teljesen más étel
  • 2012. január 15. 19:25
    Nálunk Zalában a krumpliprósza és a dödölle teljesen más. Persze mindkettőben van krumpli, dehogy a kettő szinoníma lenne, olyat még nem hallottam. Hozzátenném, mindkettőt nagyon szeretem.
Hasznos csomag