Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tíz perc alatt séffé varázsol a Laurel

default user icon
MME
A járványügyi óvintézkedések velejárója, hogy nem mehetünk éttermekbe. A Laurel Budapest különleges utazóbőröndje azonban megoldást kínál arra, hogy egy szempillantás alatt a csúcsgasztronómia központjává váljon a saját konyhánk. Mert ugye, ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Nem ilyen születésnapról álmodott a Laurel Budapest, amely tavaly április 17-én nyitotta meg a kapuit, de a koronavírus nem válogatott a tervek és vágyak között, mielőtt fenekestől felforgatta volna mindannyiunk életét. Amikor bő egy hónappal ezelőtt a Kertész utcai helyen járt az Ínyenc stábja, egy kreatív, precíz, energikus, tettre kész csapatot ismert meg, nem véletlen, hogy a tulajdonos, Báthory Gergely, és Mede Ádám, a séf ambiciózus tervekről számolt be.

Volt is mire építeni, hiszen a nyitás óta egyre szélesebb kör azonosította a hazai csúcsgasztronómia megkerülhetetlen bázisaként a Laurelt, amely a nyolc fogásos séfmenü mellett évszakonként változó, hatfelvonásos összeállítással növelte hónapról hónapra a népszerűségét. Mede Ádám a természetes, főként hazai alapanyagok mellett kötelezte el magát, amelyek érthető, szórakoztató formában kerülnek a tányérjaira, erre pedig a visszajáró magyar vendégeken túl igencsak vevő volt számos turista, köztük brit, skandináv, ázsiai és amerikai ínyencek.

A járvány és a vele járó korlátozások azonban mindent felülírtak, a március 15-i hétvége után határozatlan időre a Laurel is bezárt. Sejthető volt, hogy a csapat tagjai nem feltett lábbal várják a veszélyhelyzet elmúlását. Ez a gyanú április 1-jén be is igazolódott. Bár a házhoz szállítás aligha reprodukálhatja egy egész estés gasztronómiai élményt kínáló fine dining étterem miliőjét, a voucherrel kombinált utazóbőrönddel a csapat átvágta a gordiuszi csomót.

Azok a vendégek ugyanis, akik megvásárolnak egy 15 ezer forint értékű utalványt, amit a majdani újra nyitáskor válthatnak be, ajándékba kapnak egy hat fogásos (négy plusz kettő), két fős vacsorát, a Silentium menüt, ami egy pofás kis bőröndben érkezik. Az első meglepetés már maga a kézbesítés, hiszen nem egy random futár nyújtja át a pakkot, hanem akár maga a séf vagy az étterem tulajdonosa.

Innentől pedig indulhat a DIY-kaland, egy kicsit azt a hamis látszatot keltve, hogy tíz perc alatt bárkiből válhat egy Michelin-aspiráns hely konyhafőnöke. Ehhez pedig csak egy fazékra és egy serpenyőre van szükség. Merthogy a csúcsminőségű konyhakész alapanyagokkal néhány laikusként is egyszerű mozdulat után tálalható a Laurel home edition, ami jelen esetben a bemelegítő kovászos kenyér és a füstölt vaj után füstös pisztránggal folytatódik, burgonyasalátával.

Minden egyes hozzávaló felcímkézett vákuumcsomagolásban van, ha valaki direkt el akarná rontani valamelyik fogást, akkor sincs sok esélye hibázni. Ráadásul a borpárosításban, ha virtuálisan is, de ezúttal is számíthat a vendégből lett házigazda Tüü Péter kétszeres magyar sommelier bajnok ajánlásaira.

A „munka” a következő két fogásra, a kacsalevesre, illetve a marhaoldalasra összpontosul, merthogy a forrásig melegített leveshez betét is dukál, az oldalas pedig hagymás nudlival egészül ki, amit aranybarnára pirítunk tálalás előtt. Alighanem sokaknak nyeri el a tetszését, hogy mindehhez borsodi csalamádé jár. Ahogy ehhez kapcsolódóan egy kommentelő találóan már meg is jegyezte: Mede Ádám nem felejtette el, honnan jött (Ózdról).

Talán először kevesen hiszik el egy pizzás dobozhoz képest parányi bőrönd láttán, hogy jóllakottságot is hozhat ez a vacsora, ehhez képest a dupla desszertkör előtt nem árt egyet szusszanni. Merthogy Ötvös Zsuzsanna cukrászséf ezúttal is megadta a módját a záró akkordnak: a maláta, sóskaramell, karamellizált fehér csokoládé mágikus háromszöge után jön az úgynevezett petit fours édességválogatás, amit már tényleg csak akkor érdemlünk meg, ha egyáltalán nem szegtük meg a kijárási korlátozást.

Ezek után egy igazi ínyenc sem kívánhat mást, mint amit az étterem: a világ rendjének már csak azért is mielőbb helyre kell állnia, hogy az emberek olyan különleges helyeken ehessenek finomakat és kapcsolódhassanak ki, amilyen a Laurel.

Gyöngyösi Balázs

PÉKSULI SZABIVAL: LEPD MEG A CSALÁDOT HÚSVÉTKOR EGY ISTENI CSÜLKÖS KENYÉRREL! >>> 

4 RECEPT, HA VAN OTTHON EGY ZACSKÓ MIRELIT ZÖLDSÉGKEVERÉK >>> 

EZT LEHET CSINÁLNI ÉS EZT NEM HÚSVÉTKOR A KORONAVÍRUS MIATT >>> 

BÖNGÉSSZ TE IS OTTHONRÓL DIGITÁLIS LAPJAINK KÖZÖTT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss