Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tisztítónapok egyszerűen - egytől az ötnapos kúráig

default user icon
MME
A szervezetnek bizonyos időközönként szüksége van a pihenésre és a felfrissülésre – erre lehet nagyszerű megoldás egy pár napos tisztítókúra!

Ez alatt a néhány nap alatt nemcsak a testednek adhatsz egy kis „szabadságot”, hanem a lelki egészségedért is sokat tehetsz! A tisztítónapok alatt tilos a cigaretta, az alkohol, a koffeintartalmú és az állati eredetű ételek fogyasztása!

3 szuper tipp, hogy felgyorsítsd az anyagcserédet >>>

1 napos kúra

Érdemes a szabadság végére vagy hétvégére időzíteni. A táplálkozást tekintve két választásod lehet. Az egyik a léböjtnap, amikor csak folyadékot veszel magadhoz víz, gyógytea, esetleg otthon frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevek formájában. A másik, „könnyített” változat esetében némi friss idénygyümölcsöt vagy -zöldséget is elfogyaszthatsz.

Így méregteleníts okosan - mintaétrend és tippek a tisztuláshoz >>>

2-3 napos kúra

Az ideális az, ha egy hosszú hétvégét választasz. Kövesd az egynapos kúra szabályait, melyet kiegészíthetsz habarás nélkül elkészített zöldséglevesekkel, illetve főzelékekkel, esetleg pár szem olajos maggal, például mandulával, mogyoróval. Az ételek ízesítéséhez csak zöld fűszereket használj, a petrezselyem- vagy a zellerzöld például, amellett, hogy finom, vízható hatással is bír!

3-5 napos kúra

Ezen időszak alatt ne fogyassz húst, cukrot, cukortartalmú ételeket, finomított lisztből készült termékeket, és továbbra is tilos az alkohol, a cigaretta, a koffein. Ha ennél szigorúbb vagy hosszabb diétát szeretnél, mindenképpen keress fel egy orvost és egy dietetikust, hiszen ha rosszul állítod össze az étrended, annak komoly betegség lehet a következménye!

Felfrissülés a léleknek

A tisztítónapok során ne csak az étrendedre ügyelj, hiszen legalább ilyen fontos az is, hogy a lelked kikapcsolódjon. A megterhelő mozgásformák ilyenkor nem javasoltak, de a friss levegőn történő séta, a jóga, a lazító gyakorlatok, a relaxáció és a meditáció kifejezetten ajánlott!

A 25 legegészségesebb étel, melyeket mindenképp fogyasztanod kell >>>

Tilos!

Nem javasolt a böjt gyerekeknek, az időseknek, a túl alacsony testsúlyúaknak, a terhesség vagy a szoptatás időszakában lévő kismamáknak, az intenzíven sportolóknak és bizonyos betegségekkel küzdőknek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss