Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tippek a tavaszi tisztítókúrához - így csináld, hogy hatásos legyen!

default user icon
MME
A szervezetnek bizonyos időközönként szüksége van a pihenésre és a felfrissülésre; erre lehet nagyszerű megoldás egy pár napos tisztítókúra!

A tavasz remek alkalom a méregtelenítésre, hiszen egyre több friss idényzöldség és -gyümölcs található a piacon, a boltokban. Ez alatt a néhány nap alatt nemcsak a testünknek adhatunk egy kis „szabadságot”, hanem a lelki egészségünkért is sokat tehetünk!

A tisztítónapok alatt tilos a cigaretta, az alkohol, a koffeintartalmú és az állati eredetű ételek fogyasztása!

1 napos kúra

Érdemes egy hétvégi napot választanunk. A táplálkozást tekintve két választásunk lehet. Az egyik a léböjt nap, amikor csak folyadékot veszünk magunkhoz víz, gyógytea, esetleg otthon frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevek formájában.
A másik, „könnyített” változat esetében némi friss idénygyümölcsöt vagy -zöldséget is elfogyaszthatunk.

2-3 napos kúra

Az ideális az, ha egy hosszú hétvégét választunk. Kövessük az egynapos kúra szabályait, melyet kiegészíthetünk habarás nélkül elkészített zöldséglevesekkel, illetve főzelékekkel, esetleg pár szem olajos maggal, például mandulával, mogyoróval. Az ételek ízesítéséhez csak zöld fűszereket használjunk, a petrezselyem- vagy a zeller zöldje például, amellett, hogy finom, vízható hatással is bír!

3-5 napos kúra

Ezen időszak alatt ne fogyasszunk húst, cukrot, cukortartalmú ételeket, finomított lisztből készült termékeket, és továbbra is tilos az alkohol, a cigaretta, a koffein. Ha ennél szigorúbb vagy hosszabb diétát szeretnénk, mindenképpen keressünk fel egy orvost és egy dietetikust, hiszen ha rosszul állítjuk össze az étrendünket, annak komoly betegség lehet a következménye!

Felfrissülés a léleknek

A tisztítónapok során ne csak az étrendünkre ügyeljünk, hiszen legalább ilyen fontos az is, hogy a lelkünk kikapcsolódjon. A megterhelő mozgásformák ilyenkor nem javasoltak, de a friss levegőn történő séta, a jóga, a lazító gyakorlatok, a relaxáció és a meditáció kifejezetten ajánlott!

Tilos!

Nem javasolt a böjt gyerekeknek, az időseknek, a túl alacsony testsúlyúaknak, a terhesség vagy a szoptatás időszakában lévő kismamáknak, az intenzíven sportolóknak és bizonyos betegségekkel küzdőknek.

LÉBÖJTKÚRÁT TARTANÁL? ÍGY CSINÁLD OKOSAN - TIPPEK A 7 NAPOS PROGRAMHOZ >>>  

ZÖLD TURMIX, A VITAMINBOMBA >>> 

9 GYÓGYÍTÓ NÖVÉNY A JÓ EMÉSZTÉSÉRT >>> 

NEHEZEN INDUL A NAP? ÉBRESZD MAGAD ISTENI SMOOTHIE-VAL! 3 RECEPT + 3 TIPP >>>  

LÁNDZSÁS ÚTIFŰ ÉS VÉRREHULLÓ FECSKEFŰ: ÍME A LEGHASZNOSABB GYÓGYNÖVÉNYEK >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss