Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tiszta tészta: pozsonyi kocka

7
Ismét egy olyan édesség következik, amelyet receptgyilkos módon kényünkre-kedvünkre variálhatunk. Alapja főtt tészta, a töltelék pedig... na jó, elárulom, a baracklekvár mellett kivételesen mák is van benne.

Mákiszonyban szenvedők szerintem nyugodtan kipróbálhatják dióval, és ha épp nincs otthon kajsziíz, biztosan jó például eperlekvárral is. Hagyománytisztelő lévén én azonban maradok az eredeti verziónál, különösen ami a mákot illeti. :)

A pozsonyi kockával néhány hete találkoztam egy tartalmát és kivitelét tekintve egyaránt ínycsiklandó kiadványban, mely a 104 híres magyar recept címet viseli. A könyvet barátom anyukájától kértem el, azzal az erősen titkolt szándékkal, hogy úgyis nálam felejtődik. Ennek tőlem függetlenül is minden esélye megvan, miután az íróasztalomon e pillanatban is kb. hat szakácskönyv fekszik egymás hegyén-hátán, a Horváth Ilona-féle kötet immár sajnos lapjaira hullva (néha összerakom, ami jó félórás meló).

Nos tehát az ihlet megvolt, ám miután tésztát gyúrni nem volt kedvem – a könyvben így készítik -, illetve néhány részlet sem volt egyértelmű számomra, fogtam az egeret, és ellátogattam a Mindmegettére pozsonyikocka-nézőbe. Vmagdi receptje megerősített abban, hogy bolti tésztából is elkészíthető ez a finomság – legalábbis Magdi nem írja, hogy saját kezűleg gyúrta... :)

Nagy jénaim nem lévén tepsit használtam a sütéshez, ami szükségessé tette az adagok módosítását (a mákét ettől függetlenül is megfejeltem volna), egyebekben Magdi receptjét követtem.

Mi kell a kredencből?

- keverőtálak, kanalak
- nagyfazék a tésztafőzéshez
- tésztaszűrő
- robotgép (habverő)
- egy kb. 35x25 cm-es tepsi
vagy hasonló méretű jénai

Mi kell a kamrából?

- 50 dkg négytojásos nagykockatészta (én fodros nagykockából csináltam, és gondolom, durumbúzatésztából is elkészíthető)
- kiskanálnyi só
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 tojás (szétválasztva)
- kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl 20%-os tejföl
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 15-25 dkg darált mák
- 2 evőkanál mazsola (kihagyható)
- 35-50 dkg nem folyós baracklekvár
A tepsi kenéséhez
- vaj vagy margarin
- 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa
A tálaláshoz
- vaníliás porcukor

Hogyan készítem?

Először is teletöltök egy ötliteres fazekat vízzel, amibe kiskanálnyi sót teszek - meg egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta (néha így is összeragad, csak nem annyira), és felforralom. A forrásban lévő vízbe öntöm a tésztát, majd a csomagoláson olvasható útmutató szerint megfőzöm. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem, alaposan lecsöpögtetem, majd letakarva félreteszem.

Nagy keverőtálba dobom a puhácska vajat (margarint), robotgéppel (habverővel) 2-3 percig keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját (a fehérjét egy másik tálba öntöm), újabb 2-3 perc múlva pedig 8 evőkanál kristálycukrot, és az egészet krémesre keverem. Beleöntöm a tejfölt, a citromhéjat, majd a biztonság kedvéért újra lecsöpögtetett tésztát. Jól elkeverem.

Ezután a gondosan elmosott habverővel kemény habot verek a tojásfehérjékből (amikor elkezd habosodni, beleszórom a vaníliás cukrot is), majd óvatosan a krémes tésztatömegbe forgatom.

A kocka el van vetve...

...s ha jó idő lesz, ki is fog kelni a tepsiben. :) Merthogy a sütés kapujában vagyunk – fűtsük is fel a sütőt 190 fokra. A tepsit (jénait) gazdagon kenjük ki vajjal, szórjuk be gazdagon zsömlemorzsával (a tepsit rázogatva szép egyenletes réteget képezhetünk belőle), majd a tészta egyharmadát villával simítsuk el rajta (célszerű három kistányérba kiadagolni a tésztát, nehogy elfogyjon a végére) :). Most vastagon (vagy vékonyabban, ki hogy szereti) szórjuk a tésztára a kristálycukorral édesített mákot és a mazsolát, majd takarjuk be újabb egyharmad rész tésztával. Erre kenjük a - szintén nem kispályásan adagolt – lekvárt, amit a maradék egyharmadnyi tésztával fedünk be.

(Pociba) rakott tészta

Nincs más dolgunk, mint a sütő középső sínére tolva, 190 fokon (3-4-es fokozaton, hagyományos Vesta tűzhelyről beszélek) 65-80 perc alatt készre sütni. Ha felül szépen megpirult, szemre is ropogós a tészta, kivehetjük. Aki nem szeret ropogtatni, korábban is kiveheti, csak előtte kóstolja meg. Szeleteléskor – természetesen kockára, nomen est omen :) - pedig vigyázzunk, hogy az alja ne ragadjon a tepsibe (egy tortalapát sokat segíthet ebben). Vaníliás porcukorral gazdagon megszórva, melegen vagy hidegen tálaljuk.

 

Kedves Olvasóim, nekünk nagyon ízlett a pozsonyi kocka! Már az első falatnál megállapítottam, hogy ez az édesség bizony közeli rokona, ha nem egyenesen édestestvére az emlékeim mélyén pihenő rakott tésztának. Nem utolsó szempont, hogy nagyon kiadós, és a töltelék is kedvünkre variálható. Egy igazi bűvös kocka.

Jó étvágyat kíván:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Moncsi68
Szia Pistuc! Ismét elkészítettem egy remek gyöngyszemedet :) a Pozsonyi kockát. ISTENI volt. A hétvégén szerintem újabb mákos recept esik áldozatul a mák mániámnak. Szép, napos hétvégét.Moncsi
pistuc
Itt az oldalon, egy kicsit feljebb :), a recept rövidebb változata Magditól pedig ezen a címen: http://www.mindmegette.hu/pozsonyi-kocka.recept
erdélyma
Hol van a pozsonyi kocka receptje? Köszönöm.
pistuc
Kedves Alejandro! Sajnálom a történteket. Minden sütő más és más, ezt mindig hangsúlyozom a receptekben, ahogy a kóstolás szükségességét is. Hidd el, a felső-közép rácson, 190 fokon nekem ennyi idő alatt sült meg. (Egyszerű Vesta sütő, semmi légkeverő, turbófeltöltő meg ilyesmi.) A 104 valóban 20-25 percet ír, de abban házi gyúrású, csíkokra vágott tésztával készül, ami nyilván vékonyabb, és az állaga is gondolom más. Vmagdi mindmegettés receptjében, amire hivatkozom a blogban, szintén 60 perc a sütési idő. Remélem, azért ízlett...(?) Üdv.: Pistuc
alejandro
tegnap megsütöttem és a 65-80 perc sütési idő enyhén szólva is soknak mondható! kicsit égett lett meg kicsit odaragadt az alja! és mivel nekem is meg van az eredeti szakácskönyv amiben a recept van gondoltam megnézem már és hát az eredeti recept is 20-25 percet ír! csak nehogy mások is úgy járjanak mint én!
pistuc
Enyém a kettes számú tagkönyv! :) (Az 1. természetesen a tiéd)
rebeske
Emlékeztet a Varga bélesre(nálunk csak Varga Dénes néven emlegetve) is egy kicsit,alul-felül levelestészta, a töltelék ott is fött tészta tojáshabbal, csak még túró is van benne. Kipróbálom mákkal, el nem ronthatja! Világ mákimádói egyesüljetek!

Magazin