20 dkg liszt (ha kakaós piskótát készítünk, akkor 170 g liszt + 30 g kakaó)
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
1 ek méz
A krémhez:
7 dl cukrászhab (habtejszín)
1 kg mascarpone
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
A rétegezéshez:
60 dkg babapiskóta
4 adag presszó kávé
rumaroma
A díszítéshez:
5 dl habtejszín
kakaópor
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba tesszük a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját 95 gramm cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amikor a hab már majdnem kész, beletesszük a kimaradt 50 gramm cukrot, és készre verjük. Először a sárgája masszát keverjük a habba, de nagyon óvatosan, hogy a hab ne törjön. Azután a sütőporral átszitált lisztet is óvatosan belekeverjük a masszába.
Egy tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük vajjal. Beleöntjük a masszát, szépen eldolgozzuk a tortaformában, és mehet a 170 fokos sütőbe kb. 35-40 percig (tűpróba). Ha kész a piskóta, deszkára borítjuk a formát, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni a piskótát. Ha kihűlt, 3 egyforma részre vágjuk.
Egy tálba tesszük a mascarponét, a cukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan összekeverjük. Egy másik tálban a tejszínhabot keményre verjük, majd a kettőt összeforgatjuk, és betesszük a hűtőbe. Közben lefőzzük a kávét, beleöntjük a rum aromát, és hagyjuk kihűlni.
A piskóta alsó részét meglocsoljuk rumos kávéval, erre rákenünk egy réteg mascarponés masszát, a babapiskótákat belemártogatjuk a rumos kávéba, és szépen szorosan egymás mellé helyezzük a tortára. Újból massza, piskóta középső része, massza, babapiskóta, amit szintén beáztattunk, massza, és a tetejére a harmadik piskóta lap. Az egészet szépen bekenjük a maradék krémmel.
A díszítéshez való tejszínt kemény habbá verjük, kakaóval meghintjük a tetejét, és a habbal tovább díszítjük. Hűtőbe tesszük minimum 4-5 óra hosszára, hogy kellően összeálljon.