Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tiramisu torta Haidy módra

75 perc
mester
költséges
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 9 db tojás
  • 20 dkg liszt (ha kakaós piskótát készítünk, akkor 170 g liszt + 30 g kakaó)
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • A krémhez:
  • 7 dl cukrászhab (habtejszín)
  • 1 kg mascarpone
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A rétegezéshez:
  • 60 dkg babapiskóta
  • 4 adag presszó kávé
  • rumaroma
  • A díszítéshez:
  • 5 dl habtejszín
  • kakaópor

Elkészítés

  1.  A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba tesszük a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját 95 gramm cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amikor a hab már majdnem kész, beletesszük a kimaradt 50 gramm cukrot, és készre verjük. Először a sárgája masszát keverjük a habba, de nagyon óvatosan, hogy a hab ne törjön. Azután a sütőporral átszitált lisztet is óvatosan belekeverjük a masszába.
  2. Egy tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük vajjal. Beleöntjük a masszát, szépen eldolgozzuk a tortaformában, és mehet a 170 fokos sütőbe kb. 35-40 percig (tűpróba). Ha kész a piskóta, deszkára borítjuk a formát, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni a piskótát. Ha kihűlt, 3 egyforma részre vágjuk.
  3. Egy tálba tesszük a mascarponét, a cukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan összekeverjük. Egy másik tálban a tejszínhabot keményre verjük, majd a kettőt összeforgatjuk, és betesszük a hűtőbe. Közben lefőzzük a kávét, beleöntjük a rum aromát, és hagyjuk kihűlni.
  4. A piskóta alsó részét meglocsoljuk rumos kávéval, erre rákenünk egy réteg mascarponés masszát, a babapiskótákat belemártogatjuk a rumos kávéba, és szépen szorosan egymás mellé helyezzük a tortára. Újból massza, piskóta középső része, massza, babapiskóta, amit szintén beáztattunk, massza, és a tetejére a harmadik piskóta lap. Az egészet szépen bekenjük a maradék krémmel.
  5. A díszítéshez való tejszínt kemény habbá verjük, kakaóval meghintjük a tetejét, és a habbal tovább díszítjük. Hűtőbe tesszük minimum 4-5 óra hosszára, hogy kellően összeálljon.

Megjegyzés

Ezt a tortát nagyon sokszor készítettem el, több fajta verzióban, mindig nagy sikere volt, pillanatok alatt elfogyott, ajánlom nektek is. - Haidel

Ezek is érdekelhetnek

Friss