Egy lábaskában 7 dkg cukorból és 3 evőkanál vízből enyhén barna karamellt készítünk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a puha, felkockázott vajat (és a sót, ha nem sózott vajat használunk), aztán a tejszínt. Visszatesszük a tűzre, és 2 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni a karamellt.
Szétválasztjuk a tojásokat. Egy tálban fehéredésig keverjük a sárgákat a maradék cukorral. Hozzáadjuk a mascarponét, és alaposan összekeverjük. Elektromos habverővel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A krém felét elosztjuk kompótos tálkákba vagy fagylaltkelyhekbe. Megszórjuk a piskótamorzsával, és rácsorgatjuk a karamell kétharmadát. Rápúpozzuk a megmaradt krémet, majd a hűtőszekrénybe tesszük a tiramisut kb. 4 órára. Tálaláskor a megmaradt karamellel díszítjük.