A hűtő kiürítése
A legegyszerűbb, akkor takarítani a hűtőszekrényt, amikor nincs annyira tele, így időt és energiát is spórolhatunk. Vegyünk ki mindent a hűtőből, a gyorsan romló ételeket helyezzük hűtőtáskába. A rendszerező és tároló elemeket pedig alaposan mossuk el a mosogatóban.
Hozzávalók a takarításhoz
A hűtőtakarítást végezhetjük mosogatószeres vízzel, de a legjobb, ha természetes anyagokat használunk, ilyen az ecetes víz vagy a citromos víz, amiket egyszerűen adagolhatunk egy szórófejes flakon segítségével. A makacsabb szennyeződéseket pedig könnyen eltávolíthatjuk, ha szórunk rájuk egy kis szódabikarbónát.
Szükségünk lesz még egy nedves rongyra vagy szivacsra a tisztítószer eloszlatásához és letörléséhez valamint egy száraz rongyra vagy papírtörlőre a felületek alapos szárazra törléséhez. Nagyon fontos, hogy mindig tiszta rongyokat vagy szivacsot használjunk. Ha egy fertőtlenítetlen, agyonhasznált szivaccsal töröljük ki a hűtőt, csak még több baktérium kerül bele.
Rendszerezés
Az élelmiszereket érdemes rendszerezve visszahelyezni a hűtőbe így átláthatóbb lesz, és a tisztaságot is könnyebb megőrizni. Rendszerezhetünk típus szerint, romlandósság szerint, vagy az étkezések típusa szerint is. A gyümölcsök és a zöldségek alá érdemes papírtörlőt helyezni, így hosszabb ideig megőrzik a frissességüket és a hűtő is tovább tiszta marad.
Csodaszerek szagtalanításhoz
Hiába csillogóan tiszta a hűtőszekrény, az ételek összekeveredett illata könnyen orrfacsaró bűzzé változhat a zárt térben. Hogy ezt megelőzzük többféle természetes csodaszert is bevethetünk. Az egyik a szódabikarbóna, ami egy kis tálkába helyezve magába szívja a szagokat, és ugyanezt teszi a citrom is, rakhatunk a tálkába citromdarabkákat, vagy citromlével átitatott vattapamacsot is. Ha egy kis sót is adunk hozzá, még inkább növeljük a szagtalanító hatást.
Fontos szabályok
Van néhány szabály, amiket kiemelten fontos betartani. Az első a hűtőtakarítás gyakorisága, a szakemberek szerint négyhetente szükséges nagytakarítást tartani a hűtőben, ha nem ömlik ki benne semmi. Ha valami kiömlött vagy megromlott, azt azonnal el kell távolítani, ahogy észrevettük, mert remek táptalaj a baktériumok szaporodásához. Végül pedig arra is oda kell figyelni, hogy bármilyen makacs szennyeződés is került a hűtőnkbe, ne használjunk agresszív, kémiai úton előállított tisztítószereket, mert azok maradványai később az ételeken keresztül a szervezetünkbe juthatnak. Maradjunk inkább a feljebb felsorolt természetes szereknél.