Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 hasznos orvosi tipp az egészséges és hosszú életért

default user icon
MME
Az atlantai Betegségellenőrző és Prevenciós Központ szakértői segítségével összegyűjtött a nők számára néhány egyszerű tanácsot, amelyek betartásával sokkal egészségesebbé tehetik mindennapjaikat.
1. Táplálkozz egészségesen!

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” – több igazság van ebben a mondásban, mint gondolnánk: hogy mit eszünk és iszunk, az nagyban meghatározza egészségi állapotunkat. Napi öt, vagy több adag zöldség és gyümölcs fogyasztása, mindezek mellet pedig a telített zsírsavakat tartalmazó ételek visszaszorítása segít megőrizni egészségünket, és csökkenti a rák (és más krónikus betegségek) kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy étrendünk kiegyensúlyozott legyen – no és persze a mennyiségre is figyeljünk. 

2. Tartsd kordában a testsúlyod!

A legtöbb fejlett országban az elhízott emberek aránya magas, és ez a tendencia csak növekedni látszik. A túlsúlyos, elhízott emberek sokkal könnyebben lesznek cukorbetegek, gyakrabban magas a vérnyomásuk, kapnak agyvérzést, vagy lesz szívbetegségük. Étkezzünk megfelelően, végezzünk rendszeres testmozgást, és keressük fel orvosunkat időről időre, hogy megerősítsen bennünket abban, hogy a helyes úton járunk egészségünk megőrzésében.

Így pótold a nyomelemeket! >>> 

3. Mozogj!

Napi 30 perc egyszerű testmozgás ajánlott a felnőtteknek, ami igazán nem túl hosszú idő. Pénzt sem kell feltétlenül adni érte, viszont egy valamire mindenképpen szükségünk lesz: elkötelezettségre. Fontos, hogy fokozatosan haladjunk a könnyűtől a nehéz gyakorlatokig. 
Testünk formában tartásának több élvezetes módja is létezik, ilyen a tánc, a kertészkedés, az úszás, a séta, a kocogás, de még a fűnyírás is – az, hogy ki melyik mellett dönt, csak attól függ, miben leli örömét. 

4. Ne dohányozz!

A dohányzással összefüggő egészségügyi veszélyek közé sorolhatjuk a rákot, a tüdőbajt, a korai klimaxot, a meddőséget, és a terhességi komplikációkat is. A dohányzó középkorú embereknek háromszor akkora esélye van arra, hogy szívbetegségben haljanak meg, mint nem füstölő kortársaiknak. A passzív dohányosok is veszélyben vannak: a mások által kilélegzett füst is megtámadja a szívet. 

Ételek, amiket a nőknek minden nap enniük kéne! >>> 

5. Vegyél részt a szűréseken!

Ezek a vizsgálatok váltakozó gyakorisággal történnek, életkorunktól, egészségi állapotunktól, életstílusunktól függően. A vizsgálatokkal ki lehet szűrni a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a cukorbetegséget, a szexuális érintkezés útján terjedő betegségeket, a bőrrákot, a méhnyakrákot, a mellrákot, és a vastagbélrákot is. Ha még korai stádiumban derülnek ki ezek a betegségek, a kezelés sokkal eredményesebb lehet, és túlélési esélyünk is nagyobb. 

6. Oltasd be magad!

Az oltások nem csak gyerekeknek valók, felnőtteknek is szükségük lehet rájuk. Vannak olyan oltások, melyek minden ember számára fontosak, míg más, speciális fajták csak bizonyos munka végzéséhez, vagy életstílus folytatásához elengedhetetlenek. Egyenesen kötelező beoltatni magukat azoknak, akik olyan helyekre utaznak, ahol gyakoriak bizonyos fertőző betegségek, vagy valamilyen egészségügyi problémával küszködnek. 

7. Kezeld a stresszt!

Talán sosem jelentett olyan nagy veszélyt a dolgozó emberek egészségére a stressz, mint manapság. Nehéz megfelelni a munkaadó és a család elvárásainak is egyaránt. Védd mentális és fizikai egszéségedet úgy, hogy olyan tevékenységeket keresel, amelyek kikapcsolnak, így segítenek a munkahelyi és az otthoni stressz feloldásában.  

8. Óvd magad a veszélyforrásoktól!

A biztonság alatt nem csak azt értjük, hogy bekötjük a biztonsági övet, napkrémet használunk, bukósisakot viselünk, füstjelzőket szerelünk fel, hanem mindent – a kézmosástól, a kapcsolataink megválogatásáig. 

9. Légy jó önmagadhoz!

A betegség hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesek is vagyunk. Sok múlik az életstíluson. Vajon alszunk-e eleget, ki tudunk-e kapcsolni egy fárasztó nap után, van-e hobbink – vagyis fordítunk-e elég időt önmagunkra?

Olvass tovább egészséges életmódról szóló témákat >>> 

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss