8 vékony szelet pancetta (olasz hasaalja szalonna)
1 ek olívaolaj
A körethez:
2 db nagy sárgarépa
1 db cukkini
1 db közepes póréhagyma
25 dkg hosszú metélt
tengeri só
1 ek vaj
A szószhoz:
1/2 csokor snidling
1,25 dl tejszín
2 db sonkahagyma
15 dkg hideg vaj felkockázva
3 ág kakukkfű
1,5 dl fehérbor
1 dl halalaplé
3 ek fehér balzsamecet
1 ek zsíros tejföl
Elkészítés
A hideg vízzel leöblített halfiléket konyhai papírtörlőn leszárítjuk, és enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Mindet beborítjuk 4-4 bazsalikomlevéllel, majd 2-2 szelet szalonnába csomagoljuk, és a „kabátot” fogvájóval rögzítjük. Röviddel tálalás előtt egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Beletesszük a csomagokat, és közepes hőfokon mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
A körethez a meghámozott sárgarépát és a cukkinit hosszában negyedekre vagy hat részre vágjuk, majd zöldséghámozóval vékony csíkokat húzunk le belőlük. A félbevágott pórét is hosszú csíkokra metéljük. A metélt tésztát a csomagolásán leírtak szerint forrásban levő sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük. Közben egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és megfuttatjuk rajta az előkészített zöldséget. Összeforgatjuk a tésztával, és ízlés szerint megsózzuk.
A szószhoz a snidlinget felkarikázzuk. A tejszínt keményre felverjük, és hideg helyre tesszük. A sonkahagymát nagyon apró kockákra vágjuk. Egy kisebb nyeles edényben 1 ek vajat hevítünk, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a bort, az alaplét és a balzsamecetet, majd kevergetve beforraljuk. A kakukkfüvet kiszedjük, és a tejfölt a visszamaradt folyadékba keverjük. Apránként hozzáadjuk a megmaradt vajkockákat, és botmixerrel simára keverjük. Közben már ne forraljuk! A szószt sóval és ecettel ízesítjük, végül pedig beleforgatjuk a tejszínhabot és a snidlinget. A tilápiát a zöldséges tésztával körítjük, és a szósszal együtt kínáljuk.
Az Észak- és Közép-Afrikában honos tilápiát (más néven Szent Péter hal) többek között Izraelbe és Jordániába is betelepítették. Magyarországon pl. Szarvason és Makádon tenyésztik.
Ízletes húsa fehér színű, enyhén diós-édeskés zamatú, szinte teljesen szálkamentes. Alacsony a zsír- és kalóriatartalma, viszont sok proteint, továbbá foszfort, szelént és B12-vitamint tartalmaz.
A hipermarketekben fagyasztva kínálják.
Tetszés szerint sütheted, párolhatod, főzheted vagy grillezheted. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!