Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszteltük a pezsgőket: ezzel koccints szilveszterkor

default user icon
MME
Szilveszterkor, amikor éjfélt üt az óra, durrannak a pezsgők. A pezsgő igazi jelképe az Újévnek, a szilveszternek az önfeledt ünneplésnek. Magyarországon a pezsgőkészítés körülbelül az 1800-as évektől van jelen. A pezsgő olyan borszármazék, ahol a második érés már az üvegben megy végbe. Cukortartalom alapján különböző osztályokra sorolhatjuk.

Mi idén azokat dobtuk kosárba, melyek valamilyen száraz vagy különlegesen száraz címkével voltak feltüntetve a boltok polcain. Leginkább azokat vettük meg, melyek az átlagosabb boltokban is előfordulnak és nem horror áron árulják őket.

Tesztelés során ideális hőmérsékletre hűtve ízleltük őket, mindegyiket többször visszakóstolva és természetesen mindegyikben megszámoltuk mennyi bubi van pontosan.

Herzog Alba

Átlagos pezsgő illat árad belőle, ha kivadásszuk a dugót belőle. Színre eléggé fakó, alig sárgás, de ez egy száraz esetében nem túlságosan meglepő. Szénsavassága brutális, rendesen csurig van bubival. Ízében marad a pezsgős jelleg, de annyi benne az érdekes, hogy egy-egy pillanatig egészen édesnek hat.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 11%, 599 Ft

BB

Alig van valami illata, ha vakon tesztelnénk nem biztos, hogy egy szippantás után rávágnánk, hogy ez bizony pezsgő szeretne lenni. Szénsavassága nem túlságosan karakteres, eléggé szolidan adja ezt elő a BB terméke. Ízre hozza a szárazpezsgő élményt, kicsit sem akar édes irányt venni. Kortyolgatva jobban megindul a pezsgős élmény benne, a kezdeti nullát pillanatok alatt sikerül megdupláznia.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 11,5%, 999 Ft

Törley

Felbontás után erősen meglepődve tapasztaltuk az illatát. Nem kicsit tekeri meg az ember agyát és nem éppen pozitív értelemben. Sokan fintorogva illatozták, ami azért nem túl bíztató jelenség. Kóstolva sokkal jobban megindul a borszerű ízvilág, a rengeteg szénsav pedig visszahozza a pezsgős élményt. Kicsit hullámvasútszerű, amit előad, de lenne mit rajta polírozni.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 11,5%, 999 Ft

Henkell

Reflexszerűen a mosószer márkára gondolunk, de talán ahhoz ilyen formában semmi köze, vagyis reméljük. Parafadugóval dolgozik, ami azért külön öröm, mert ha kinyitjuk az életben nem zárjuk azzal vissza, azaz nincs mese az egészet be kell darálni. Illata tisztán hozza a pezsgőt, nincsen semmilyen eltorzulás arcunkon, amikor illatozzuk. Szénsavassága intenzív, kellemesen dudorog szánkban minden pillanatban. Ízében a száraz vonal ott van, de nem brutálisan savanykás.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 11,5%, 2199 Ft

Freixenet

Nem kicsit lehetetlen nevet sikerült adni ennek a pezsgőnek. Tökéletesen illattalan, akár egy pohár vizet is szaglászhatnánk, pontosan ugyanannyira van pezsgő aromája annak, mint ennek. A csomagolás viszont külön plusz pont, mert elegáns és legalább szakít a sötétüveg hagyománnyal. Kóstolva nagyot fordul vele a világ, megjön a frankó és tiszta pezsgős ízvilág. Szolidan savas, nem ezzel kell menni Forma-1 győzelmet ünnepelni az biztos. A parafadugó itt is késztet arra, hogy együltünkben ledöntsük az egészet.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 11,5%, 1999 Ft

Szovjetszkoje Igrisztoje

Pár éve minden második TV reklám erről a márkáról szólt, ha kellett, ha nem akkor is hallottuk dallamosan csengő nevét. Illata meglepően jól viselkedik, a boros-szőlős nyomok frankón ott vannak benne. Pohárba kitöltve kicsit máshogy viselkedik, mert néha meglepően büdösnek tűnik. Ízre még torzabb lesz az ember arca, mert nem túl jó íze, finoman szólva. Savasság alig van, mint egy félbubis ásványvíz.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 12%, 799 Ft

Hungaria

És egy igazi hungaricum, vagyis reméljük. Ennél is ott van a rejtélyes parafa jelenség, azaz ettől is rendesen megtérünk, ha nem akarjuk visszazárni, amit ugye nem is tudunk megtenni. Illatában ott találjuk a száraz-savanykás pezsgő aromát, ami tökéltesen megvan ízében is ilyen formában. Nem túl harsány, szolid, azaz kicsit talán csajosabb pezsgőfajta. Savassága kimért, nem fog nagyon felfújni minket.

Adatok: 0.75 liter, alkoholtartalom 11,5%, 2199 Ft

Ítélet

Az év utolsó tesztjénél nem hagyhattuk ki a rangsort, ami valahogy így fest. Első helyen a Freixenet pezsgő lett, ami ízre egészen más liga, mert rendkívül tisztán érződik benne a borféle aromavilág. Mögötte a Henkell, ami durván pezseg, de még jól hozza a szárazpezsgő savanykás világát is. Három a magyar igazság, így harmadik helyre nem kerülhet más, mint Hungaria. Lazább, könnyedebb fajta, ami biztosan kimértségével több ember számára szimpatikus opció lehet szilveszter éjszakára.

A mezőny végén már cudarabb dolgokkal is találkoztunk. A Szovjetszkoje Igrisztoje íze egészen kegyetlen, nem igazán merjük ajánlani az év utolsó estéjére, mint ünnepi kellék, mert sok elismerést nem kapunk miatta. A BB sem éppen a csúcs a mezőnyben, kifejezetten lapos, alig érezni valami pezsgőt rajta. A nagyobb meglepetés a Törley, aminek illata egészen förtelmes, hiába hagyjuk szellőzni pár percig szabadon, semmivel nem lesz jobb a helyzet.

Freixenet
Henkell
Hungaria
Herzog Alba
Törley
BB
Szovjetszkoje Igrisztoje

ITT A NAGY VIRSLITESZT! EZT A KETTŐT INKÁBB NE VEDD MEG A SZILVESZTERI PARTIRA >>> 

ROPPANÓ, ESTI NASIK - VAJAS KEKSZEKET TESZTELTÜNK >>> 

MELYIK HASONÍT LEGINKÁBB A HAGYOMÁNYOS TRAPPISTÁHOZ?- LAKTÓZMENTES SAJTOKAT TESZTELTÜNK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss