Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve

MME MME
120 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • A tésztához:
  • 3 egész tojás
  • 5 tojássárgája
  • 40 dkg liszt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 mokkáskanál só
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg friss kecske sajt
  • 2 tojás
  • 6 dkg cékla
  • 1 evőkanál frissen reszelt torma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál zöldhagyma
  • A sáfrányszószhoz:
  • 5 dkg vaj
  • 1 szál zöldhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál sáfrány
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl zöldségleves
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál keményítő
  • A cukorborsóhoz:
  • 10 dkg cukorborsó
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: 1. A céklát fóliába tekerve megsütjük 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt.

2. A tésztát összedolgozzuk (3 tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só), és pihentetjük egy órát.

3. A megpuhult céklát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a kecskesajthoz, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (2 tojás, 1 evőkanál torma, 2 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem és 2 szál zöldhagyma apróra vágva), sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük.

4. A tésztát kinyújtjuk (3 mm vékonyra), rákenjük a tölteléket, és konyharuha segítségével úgy tekerjük fel, mint a beiglit. A tészta szélén hagyunk egy 3 cm-es részt, ahova nem teszünk tölteléket, ezt tojással lekenjük, és bezárjuk a tekercset.

5. A feltekert tésztát fakanál nyelével 5 cm-ként lenyomjuk, és késsel elvágjuk (így jönnek létre a táskák). Konyharuhával letakarva pihentetjük, közben elkészítjük a mártást.

6. 5 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a sárfányt hozzáadjuk, felöntjük fehérborral, befőzzük a felére, hozzáöntjük a levest és a tejszínt, 15 percig főzzük. Összeturmixoljuk, átszűrjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.

7. A cukorborsót 3 dkg vajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy csipet vaníliás cukrot adunk hozzá.

8. A táskákat lobogó sós vízben megfőzzük, a szósszal és a cukorborsóval forrón tálaljuk.

Elkészítés: 1 óra 40 perc
Fogyasztható: azonnal

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, további fotókat, képgalériát, elkészítési útmutatót és érdekességeket a recepttel kapcsolatban itt találsz! >>>

Fotó: Győrfi Viki - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss