Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve

Ez a „maultaschen” a svábok nemzeti étele, a tradicionális verzió marhahússal és spenóttal van töltve. Én most céklával és kecskesajttal töltöttem, zsenge cukorborsóval és sáfrányos szósszal tálaltam.

Ez a kis tésztabatyu határtalan lehetőségeket ígér. Játszhatunk a töltelékekkel, lehet húsleves vagy krémlevesek betétje, önálló tésztaétel vagy köret, de akár desszert is. Kiegészíthetjük különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel (sárgabarack, őszibarack, körte, egres, meggy, cseresznye, cékla), szószokkal, vaníliapudinggal. De lássuk a receptet!

Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve, sáfrányszóssza és cukorborsóval

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához: 3 egész tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só

A töltelékhez: 25 dkg friss kecskesajt, 2 tojás, 6 dkg cékla, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zöldhagyma

A sáfrányszószhoz: 5 dkg vaj, 1 szál zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sáfrány, 1 dl fehérbor, 2 dl zöldségleves, 1 dl tejszín, 1 evőkanál keményítő

A cukorborsóhoz: 10 dkg cukorborsó, 3 dkg vaj

Elkészítés: 1. A céklát fóliába tekerve megsütjük 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt.

2. A tésztát összedolgozzuk (3 tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só), és pihentetjük egy órát.

3. A megpuhult céklát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a kecskesajthoz, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (2 tojás, 1 evőkanál torma, 2 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem és 2 szál zöldhagyma apróra vágva), sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük.

4. A tésztát kinyújtjuk (3 mm vékonyra), rákenjük a tölteléket, és konyharuha segítségével úgy tekerjük fel, mint a beiglit. A tészta szélén hagyunk egy 3 cm-es részt, ahova nem teszünk tölteléket, ezt tojással lekenjük, és bezárjuk a tekercset.

5. A feltekert tésztát fakanál nyelével 5 cm-ként lenyomjuk, és késsel elvágjuk (így jönnek létre a táskák). Konyharuhával letakarva pihentetjük, közben elkészítjük a mártást.

6. 5 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a sárfányt hozzáadjuk, felöntjük fehérborral, befőzzük a felére, hozzáöntjük a levest és a tejszínt, 15 percig főzzük. Összeturmixoljuk, átszűrjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.

7. A cukorborsót 3 dkg vajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy csipet vaníliás cukrot adunk hozzá.

8. A táskákat lobogó sós vízben megfőzzük, a szósszal és a cukorborsóval forrón tálaljuk.

Elkészítés: 1 óra 40 perc
Fogyasztható: azonnal


Apró fortélyok

Fontos mozzanat a táskák készítésénél, hogy először egy fakanál nyelével nyomjuk le a táskák szélét, és csak utána vágjuk el késsel, így nem fog kifolyni a töltelék. (A képgalériában lépésről lépésre láthatjtok a folyamatot!)

Válasszunk a töltelékhez száraz túrót vagy kecskesajtot, ami felszívja a cékla levét, hogy ne legyen túl folyós a töltelékünk. Kicsit ki is nyomkodhatjuk a céklát, a levét pedig később felhasználhatjuk a mártáshoz.

A táska méretét könnyen változtathatjuk a feltekerés és a töltelék méretétől függően.

Lehet csőben sütve készíteni, spárgával és hollandi mártással. Vagy paradicsomszósszal, mozzarellával, bazsalikommal.


Cékla, te drága

Most már egész évben kapható a cékla, kedvencem a mini cékla, nyári saláták mellé kiváló. Mindenki számára közismert a savanyított cékla, ami miatt sokan téli savanyúságnak tartják ezt a zöldséget. De nyáron is fogyaszthatjuk friss salátákhoz, ehhez előtte meg kell sütni, vagy főzni héjában! Hosszabb ideig, alacsonyabb hőfokon, forráspont alatt, így megmarad a színe, vitamintartalma.

Egyre elterjedtebbek hazánkban is a szuvidolva (sous-vide - vákuum alatt, lassan) főtt ételek, bár sokan csak felkapott divatnak tartják, érdemes kipróbálni, meglepően más íze és állaga lesz a húsoknak és zöldségeknek is így elkészítve. Ha fóliában lassan sütjük, megmarad a szép színe, ha pedig főzzük, rakjunk a vízbe cukrot a szín megőrzése végett.

A céklától szép rózsaszín lesz a töltelék, amitől a gyerekek kedvenc étele lehet. Nem is gondolnánk, milyen fontos nekik a figyelemfelkeltő, szép szín. Már többször készítettem céklás-majonézes tésztasalátát, ami leginkább Barbi rózsaszín, és minden kislány szívesen evett belőle, még az is, aki állítólag nem is szereti a céklát. Hmm…

Ha nyersen akarjuk a céklát fogyasztani, ajánlom a zöldségcentrifugát. Almával, zellerrel vérpezsdítő!

Ezek is érdekelhetnek

Friss