Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tésztasaláta, a megunhatatlan

default user icon
HL
A baráti és családi összejövetelek, különösen a nyári szabadtéri étkezések, grillezések egyik legkedveltebb fogása a gyorsan és változatosan elkészíthető tésztasaláta.

Legyen az alapja penne (tollhegytészta), farfalle (masni tészta) vagy fusili (csavart tészta), kagyló- vagy rövidcső tészta, netán a távol-keleti ízek kedvelőinak akár üvegtészta – a színes zöldségekkel, halakkal vagy húsokkal, sonkával is kínálható variációi nem csupán megunhatatlanok, de önállóan vagy köretként kitűnőek.

Bár maga a tészta mintegy 4000 éves múlttal büszkélkedhet – Kínában ekkor már biztosan ismerték, és a legendák szerint ugyan jóval később Marco Polo hozta magával az öreg kontinensre, a történeti hűség sokkal inkább azt támasztja alá, hogy az ókori Görögország lakói ismertették meg Európa népeivel –, a tésztasaláta a modern kor szülötte.

A nagyüzemi tésztagyártás sok évszázaddal később, 1933-ban vette kezdetét. A szárított, csomagolt tészták ekkortól váltak elérhetővé világszerte az év minden szakában, ennek köszönhetően a belőle készített fogások is mind gyakrabban kerültek a tányérokra. A gazdag tésztasaláták az 1970-es, -80-as években érték el népszerűségük csúcsát Nyugat-Európában, de a közben eltelt évtizedek során is megőrizték előkelő helyüket a büféasztalok kínálatában világszerte. Minimális idő ráfordításával kivitelezhető, és mivel dobozban is tárolható, szállítható, akár könnyű munkahelyi ebéd vagy hideg vacsorafogás is lehet.

A száraztésztákat alapvetően búza- és durumbúzalisztből, valamint Ázsia számos országában rizs-, illetve mungóbab-lisztből állítják elő, de számos esetben rozzsal vagy kukoricával kevert lisztet vagy hajdinalisztet is használnak készítése során.

Tésztasalátához elsősorban azok a fajták alkalmasak, amelyek könnyen villára szúrhatók, és csavart vagy bordázott kialakításuknak köszönhetően könnyedén idomulnak a többi hozzávalóhoz, felveszik azok ízeit.

Al dentére (fogkeményre, vagyis haraphatóra) főtt tésztából a legízletesebb – a tészta a salátában még kissé puhul. Alapvetően két nagy csoport terjedt el: a majonézmártással, illetve a vinaigrette-tel ízesített. A felhasznált tészta formájától és a hozzáadott kiegészítőktől függően számtalan lehetőség kínálkozik a finomabbnál finomabb variációkra. Felhasználható hozzá a maradék sült hús éppúgy, mint a hűtőszekrényben várakozó kisebb adag felvágott, sajt, zöldség, hagyma – csak a fantázia szab határokat a kombinációknak.

A sok színes zöldségfélével kínált tartalmas tésztasaláta a húsevőknek grillezett húsok köreteként, vegetáriánusoknak önálló fogásként is tökéletes.

Nyári tésztasaláta sok zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre:
12,5 dkg spenóttal ízesített fusili (csavart tészta)
12,5 dkg rotelline (kerék alakú tészta)
2 evőkanál olívaolaj
1-1 db kisebb sárga és zöld cukkini
2 db kisebb, zsenge sárgarépa
15 dkg sütőtök
1 db piros színű paprika (kápia vagy kaliforniai)
5 dkg fekete olívabogyó
5 dkg zöld olívabogyó

Az öntethez:
2,5 dl görög joghurt (tejföllel is helyettesíthető)
2 evőkanál majonéz
½ citrom frissen préselt leve
só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A kétféle tésztát 10-12 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, olívaolajjal meglocsoljuk, hűlni hagyjuk.
A zöldségeket felaprítjuk – a cukkinit és a sárgarépát felszeleteljük, a sütőtököt felkockázzuk, a paprikát vékony csíkokra metéljük. Egy jókora tálra halmozzuk a kétféle tésztát, rákanalazzuk a zöldségeket, valamint az olívákat, alaposan összeforgatjuk.
Az öntet hozzávalóit tálban simára keverjük, a salátába keverjük. Tálalásig hideg helyen tartjuk.
 
A tonhalas-paradicsomos tésztasaláta önálló fogásként is nagyszerű, tartalmas, mégsem nehezíti el a gyomrot.

Tonhalas-paradicsomos tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg penne (tollhegytészta)
30 dkg elősütött tonhal vagy jó minőségű konzerv
25 dkg cseresznyeparadicsom
10 dkg magozott fekete olívabogyó
1 kis csokor friss bazsalikomlevél

Az öntethez:
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál só
bors ízlés szerint

Elkészítés: A tésztát a csomagoláson előírtaknak megfelelően 10-12 perc alatt al dentére főzzük. Amíg a tészta fő, a paradicsomokat félbe- vagy negyedekbe vágjuk, a bazsalikomleveleket nagyobb darabokra tépkedjük, a halat villával kisebb falatokra választjuk szét. Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalazzuk, alaposan összerázzuk.
A tésztát leszűrjük, a főzőlevéből 2 kanálnyit visszatartunk, ezt hozzákeverjük a dresszinghez. Nagy tálra halmozzuk a tésztát, hozzáadjuk a többi előkészített hozzávalót, az öntettel meglocsoljuk – tálalás előtt 25-30 percig a hűtőszekrényben tároljuk.
 
A tésztasaláta nem csupán az európai, de az ázsiai konyhában is igen közkedvelt.

A különleges fogások iránt nyitott, kísérletező háztartásokban nemritkán megtalálható a japán konyhából ismert, hajdinalisztből készült, 20-25 cm hosszú, vékony soba tészta, amelyből pikáns saláta is készülhet.

Japán tésztasaláta póréhagymával és spenóttal

Hozzávalók:
25 dkg soba tészta (ázsiai élelmiszereket kínáló üzletekben beszerezhető)
3 teáskanál szójaszósz
3 teáskanál rizsecet (ennek híján fehérborecet)
½ teáskanál cukor
1 teáskanál wasabi (csípős mustárral is kiváltható)
20 dkg friss spenót
1 szál póréhagyma
1 evőkanál olívaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés: A pórét vékonyan felszeleteljük, a spenótleveleket alapos mosást követően nagyobb darabokra tépkedjük
A hagymát az olajon kevés sóval 1-2 perc alatt átpirítjuk, tálra szedjük, majd ugyanebben a serpenyőben szintén néhány perc alatt megfonnyasztjuk a spenótot. Mindkettőt hűlni hagyjuk.
A tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk, a csomagoláson előírtak szerint 10-12 perc alatt megfőzzük, majd hideg vízzel teli edénybe dobjuk, leszűrjük. Az öntet hozzávalóit kis tálban alaposan elkeverjük. A leszűrt tésztához adjuk a hagymát és a spenótot, meglocsoljuk az öntettel, átforgatjuk, tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss