Japán
Szoba, hajdinalisztből: A helyiek egyik kedvelt élelmiszere a pohánkalisztből gyúrt tészta, a szoba, melyet gyakran ízesítenek például zöld teával vagy citrommal, majd különféle szószokkal vagy levesbetétként fogyasztják. A búzalisztből készült udon, rámen és szoment is népszerű eledelnek számít.
Ausztria
A császár kedvence: A legenda szerint Sisi kedvelt étele volt, és először az ő udvari szakácsa készítette el, míg mások úgy vélik, Ferenc József találta ki a receptet. Akárhogy is volt, a tojásból, lisztből, tejből és cukorból készült császármorzsa kedvelt édesség lett.
Mexikó
Tortilla: A kukoricalisztből készített, vékony lepény a helyi gasztronómia egyik nevezetessége, de így hívjuk azt a finom zöldséges-húsos tekercset is, amely a világ számos pontján igen népszerű. Otthon is elkészítheted: gyúrjd össze liszt, olaj, sütőpor, só és némi víz keverékét, szedd darabokra, majd mindet nyújtsa ki vékonyra, és forró serpenyőben süsse ki.
India
Puri – egy a sok közül: Számos helyi kenyérfajta létezik. Az egyik a puri, amit teljes kiőrlésű lisztből, vízből és olajból vagy ghíből, azaz a vajból kinyert zsiradékból gyúrnak, majd a pihentetés és nyújtás után olajban sütik ki a tenyérnyi lapokat.
A héjában a vitamin!
A burgonya héjában számos hasznos tápanyag található. Épp ezért lehetőleg mindig hámozatlanul főzd meg a szemeket, vagy – ha a recept engedi – a főzővíz egy részét is használd fel az étel elkészítéséhez!