Elkészítés: A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és apránként kevés vizet – amennyit felvesz a tészta. Alaposan átgyúrjuk. Ha szépen összeállt, fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Eközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A vajat kikeverjük a barnacukorral, majd fűszerezzük, és végül hozzászórjuk a pirított mandulát (már ne legyen meleg, különben a vaj megolvad!).
A körtét meghámozzuk és kicsumázzuk – a szárakat félretesszük a későbbi díszítéshez. A meghámozott körtéket meglocsoljuk citromlével, majd megtöltjük a fűszeres mandulával.
A tésztát kinyújtjuk kb. 30 cm széles négyzet alakra, 4 egyenlő részre osztjuk. A négyzetek közepére helyezünk 1-1 körtét. A tészták széleit egy ecsettel kissé megvizezzük, hogy könnyebben összeragadjon, ezután a sarkait felhajtjuk úgy, hogy a csücskök a gyümölcs tetejénél találkozzanak. A sarkakat összenyomjuk, és a tésztát a körte formájához alakítjuk. Ha keletkezik felesleges tészta, azt levágjuk, levelet formázunk belőle, az apró levelek hátulját enyhén bevizezzük, így könnyebben ragad a tésztához, ezzel díszíthetjük a körtéket, majd a korábbról megőrzött szárakkal a valódi körtét idézhetjük meg.
A tésztába burkolt gyümölcsöket megkenjük felvert tojással, hogy szép fényesre süljenek. Sütőpapírral bélelt tepsin 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.