Mindegy, hogy vékonyabbat, vastagabbat, lyukasat vagy csavartat választunk. A lényeg sokkal inkább a tésztafőzés mikéntjében rejlik. Használjunk megfelelő nagyságú fazekat, amelyben legalább háromszor annyi vizet tudunk tölteni, mint amennyi tésztát főzni szeretnénk. A csomagoláson található főzési útmutató gyakran zsákutcába viszi az embert, ezért inkább hagyatkozzunk saját tapasztalatunkra. Amint forrni kezd a víz, állítsuk takarékra a gázt, és fedő alatt, néha megkevergetve főzzük a tésztát. Azt mondják, a spagetti akkor igazán jó, ha kettétörve a tészta közepében egy kis fehér pontot látunk. Ha tovább főzzük, a fehér pontocska eltűnik, és "al dente" spagettink puhára fő. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, és forrón tálaljuk. Öblítésről szó sem lehet! Tálalhatjuk szószokkal, húsos raguval, zöldségekkel, tejföllel, sajttal, vagy akár magában, egy kis fokhagymás olívaolajjal ízesítve.
Juhtúrós-húsos spagettirakottas
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg spagetti, 2 evőkanál margarin, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 20 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 1 kávéskanál pirospaprika
Előkészítés: A spagettit forrásban lévő sós vízbe tesszük. A tasakon jelölt ideig főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a margarinnal. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, és gyorsan összekeverjük, majd lefedve, lassú tűzön, időnként megkeverve kb. 20 perc alatt megpároljuk. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, beleterítjük a spagetti felét, megszórjuk a juhtúró felével, rásimítjuk a darált húst, majd a juhtúró másik felét és a maradék tésztát. A tetejét megöntözzük tejföllel, betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Zöldséges-csirkés spagetti
Hozzávalók: 2 csirkemell, 35-40 dkg zöldbab, 15-20 dkg zöldborsó, 1 csomag (50 dkg) spagetti, 2 evőkanálnyi sárgarépa apró kockákra vágva, 10 dkg kelbimbó, só, vaj, ételízesítő, 1 kefir, 1 tejföl, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag snidling, 1 kis (2 dl) üveg sajtszósz (Hot cheese salsa)
Elkészítés: A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, és olajra tesszük. Jól összekeverjük. A csirkemelleket megmossuk, megsózzuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, és egy teflonban megpirítjuk. Rászórjuk a zöldségeket, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
A szószhoz összekeverjük a kefirt a tejföllel, hozzáadjuk a szószt, megszórjuk ételízesítővel, borssal és felaprított snidlinggel, majd az egészet a zöldséges-csirkés ragura öntjük. A spagettival, reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk.
Spagetti paradicsomos-diós mártással
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 4 paradicsom, 2 szál bazsalikom, 50 dkg spagetti, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 10 dkg durvára vágott dió
Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot, pár pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és összetörjük. A bazsalikomot megmossuk, és nagyobb darabokra tépkedjük.
Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A forró mártásba beletesszük a tésztát, összeforgatjuk, majd dióval és bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Aranyifjak kedvence
Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 1 kávéskanál ételízesítő, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 3 db paradicsom, 8 dkg zöldborsó, 1 teáskanál majoranna, olaj, só, őrölt bors
Elkészítés: A spagettit olajos, sós vízben kifőzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd borssal és ételízesítővel ízesítjük. Hozzáadjuk a darált húst és a majorannát, és tovább pirítjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Jól elkeverjük és beletesszük a zöldborsót, a tojást és a reszelt sajtot. A kifőtt tésztát összekeverjük ezzel a raguval, és kivajazott jénaiban 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.