Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tészta egészségesen és jókedvűen

Nem lehet nem szeretni. Agglegények, kezdő szakácsok, gyerekek, párok és nagycsaládosok egyaránt kedvelik. Nem lehet elrontani, viszont százféleképpen el lehet készíteni - attól függően, hogy milyen hozzávalókat találunk a konyhaszekrényben.

Mindegy, hogy vékonyabbat, vastagabbat, lyukasat vagy csavartat választunk. A lényeg sokkal inkább a tésztafőzés mikéntjében rejlik. Használjunk megfelelő nagyságú fazekat, amelyben legalább háromszor annyi vizet tudunk tölteni, mint amennyi tésztát főzni szeretnénk. A csomagoláson található főzési útmutató gyakran zsákutcába viszi az embert, ezért inkább hagyatkozzunk saját tapasztalatunkra. Amint forrni kezd a víz, állítsuk takarékra a gázt, és fedő alatt, néha megkevergetve főzzük a tésztát. Azt mondják, a spagetti akkor igazán jó, ha kettétörve a tészta közepében egy kis fehér pontot látunk. Ha tovább főzzük, a fehér pontocska eltűnik, és "al dente" spagettink puhára fő. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, és forrón tálaljuk. Öblítésről szó sem lehet! Tálalhatjuk szószokkal, húsos raguval, zöldségekkel, tejföllel, sajttal, vagy akár magában, egy kis fokhagymás olívaolajjal ízesítve.


Juhtúrós-húsos spagettirakottas 

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg spagetti, 2 evőkanál  margarin, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 20 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 1 kávéskanál pirospaprika
Előkészítés: A spagettit forrásban lévő sós vízbe tesszük. A tasakon jelölt ideig főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a margarinnal. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, és gyorsan összekeverjük, majd lefedve, lassú tűzön, időnként megkeverve kb. 20 perc alatt megpároljuk. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, beleterítjük a spagetti felét, megszórjuk a juhtúró felével, rásimítjuk a darált húst, majd a juhtúró másik felét és a maradék tésztát. A tetejét megöntözzük tejföllel, betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.


Zöldséges-csirkés spagetti 

Hozzávalók: 2 csirkemell, 35-40 dkg zöldbab, 15-20 dkg zöldborsó, 1 csomag (50 dkg) spagetti, 2 evőkanálnyi sárgarépa apró kockákra vágva, 10 dkg kelbimbó, só, vaj, ételízesítő, 1 kefir, 1 tejföl, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag snidling, 1 kis (2 dl) üveg sajtszósz (Hot cheese salsa)
Elkészítés: A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, és olajra tesszük. Jól összekeverjük. A csirkemelleket megmossuk, megsózzuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, és egy teflonban megpirítjuk. Rászórjuk a zöldségeket, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
A szószhoz összekeverjük a kefirt a tejföllel, hozzáadjuk a szószt, megszórjuk ételízesítővel, borssal és felaprított snidlinggel, majd az egészet a zöldséges-csirkés ragura öntjük. A spagettival, reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk. 


Spagetti paradicsomos-diós mártással 

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 4 paradicsom, 2 szál bazsalikom, 50 dkg spagetti, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 10 dkg durvára vágott dió
Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot, pár pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és összetörjük. A bazsalikomot megmossuk, és nagyobb darabokra tépkedjük.
Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A forró mártásba beletesszük a tésztát, összeforgatjuk, majd dióval és bazsalikommal megszórva tálaljuk.


Aranyifjak kedvence 

Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 1 kávéskanál ételízesítő, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 3 db paradicsom, 8 dkg zöldborsó, 1 teáskanál majoranna, olaj, só, őrölt bors
Elkészítés: A spagettit olajos, sós vízben kifőzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd borssal és ételízesítővel ízesítjük. Hozzáadjuk a darált húst és a majorannát, és tovább pirítjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Jól elkeverjük és beletesszük a zöldborsót, a tojást és a reszelt sajtot. A kifőtt tésztát összekeverjük ezzel a raguval, és kivajazott jénaiban 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk. 
 

További spagetti receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss