Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Teszt: te melyik étkezési csoportba tartozol?

Vajon mi kell ahhoz, hogy könnyedén szabadulj meg felesleges kilóidtól? Több fehérje, vagy inkább a szénhidrátbevitelt kellene fokozni? Töltsd ki tesztünket, és kiderül, hogy szervezetednek mire van szüksége!

Olvasd el az alábbi kérdéseket, és mindegyiknél jelöld meg a válaszok közül azt, amelyik a leginkább illik rád. Végül add össze a kapott pontjaidat, és olvasd el a megfelelő értékelést.


1. Általában mit reggelizel?

  • Néha semmit, néha eszem egy joghurtot vagy egy almát. (0 pont)
  • Veszek egy péksüteményt reggelente munkába menet. (1 pont)
  • Tartalmas reggelire van szükségem: sajtos-sonkás szendvics joghurttal vagy kefirrel, ha van időm, összedobok egy tojásrántottát. (2 pont)

2. Mit szoktál ebédelni?

  • Egy nagy szelet húst rizzsel vagy krumplival. (2 pont)
  • Szárnyast vagy halat párolt zöldséggel. (1 pont)
  • Zöldséges tésztát vagy egy nagy tál salátát. (0 pont)

3. Ha nagyon elfoglalt vagy, megfeledkezel az ebédről?

  • Gyakran megesik… (0 pont)
  • Soha, ahhoz túl éhes vagyok délben. (2 pont)
  • Legkésőbb délután jelentkezik nálam az éhség, olyankor gyorsan bekapok valamit. (1 pont)

4. Mi a kedvenc vacsorád?

  • Sajtot vagy valamilyen felvágottat mindenképp eszem, de leginkább kenyér nélkül. (2 pont)
  • Este könnyű ételekre vágyom, például salátára. (0 pont)
  • Tésztát szoktam főzni, vagy csinálok egy szendvicset, mindegy, milyen kenyérből. (1 pont)

5. Mi a kedvenc nasid?

  • Csoki vagy bármilyen édesség. (0 pont)
  • Csipsz vagy más sós ropogtatnivaló. (2 pont)
  • Minden jöhet a gumicukortól a sós mogyoróig. (1 pont)

6. Milyen gyakran eszel napközben?

  • Naponta kétszer vagy háromszor, de néha csak gyümölcsöt vagy édességet eszem egy étkezés alkalmával. (0 pont)
  • Háromszor vagy többször, és az étkezések között sonkát vagy sajtot csipegetek. (2 pont)
  • A három főétkezés tökéletesen elég számomra, és nassolni sem szoktam közöttük. (1 pont)

7. Jóllaksz-e, ha ebédre csak salátát fogyasztasz?

  • Teljesen, vacsoráig már nem eszem semmit. (0 pont)
  • A saláta nekem nem ebéd, szívesebben választok a tartalmasabb ételek közül. (2 pont)
  • Gyorsan eltelít, de hamar megéhezem újra. (1 pont)

8. Zsíros, nehéz étel került a tányérodra. Hogy érzi magát, miután megette?

  • Erőtlennek és fáradtnak. (0 pont)
  • Tele vagyok energiával. (2 pont)
  • Sem jól, sem rosszul. Elvagyok. (1 pont)

Értékelés:

0–5 pont: Szénhidrátos típus

A zöldségekből és a teljes kiőrlésű termékekből nyert összetett szénhidrátot dolgozza fel legjobban a szervezeted. Ez a hasnyálmirigyedet sem terheli meg, így a vércukorszinted az egészséges határértékeken belül marad. Ha bőségesen feltankolhatsz szénhidráttal, jól érzed magad, a fehérjét ugyanakkor kevésbé hiányolja a szervezeted. Ezért az optimális étrendi összeállítás neked: 60% szénhidrát, 25% fehérje és 15% zsiradék. Fontos, hogy összetett szénhidrátot válassz, ez biztosítja a hosszan tartó energiát, miközben el is telíti. Ideálisak a teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek, a magvak, a zöldségek és a gyümölcsök.

Juhtúrós pulykatekercs dinnyenyársakkal

Hozzávalók (4 személyre):
800 g pulykamellfilé, só, frissen őrölt bors, 200 g szeletelt bacon, olaj, 250 g juhtúró. A nyársakhoz: 1 csomag mini mozzarella, 250 g görögdinnye (hámozva mérve)

Elkészítés:A húst mossuk meg, vágjuk két szeletre. Klopfoljuk ki őket téglalap alakúra, sózzuk, borsozzuk. A bacon felét tegyük olajjal bekent alufóliára úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Tegyük rá az egyik hússzeletet. Ugyanígy készítsük elő a maradék bacont a másik hússzelettel. A juhtúrót kenjük a hússzeletekre, majd a fólia segítségével szorosan tekerjük fel, és csomagoljuk be őket. Ezután mehetnek egy sütőtálba, öntsünk alájuk kevés vizet, és süssük 180 fokos sütőben 50 percig. Bontsuk ki a fóliát, állítsuk a sütőt 200 fokra és körülbelül 10 perc alatt pirítsuk meg. Közvetlenül tálalás előtt a mozzarellát csepegtessük le, a dinnyehúst vágjuk kis kockákra. Húzzuk mindet a nyársra, és tegyük a hús mellé.

6–11 pont: Vegyes típus

A te anyagcserédet a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírok kiegyensúlyozott aránya tartja egyensúlyban, ezért szabadon állíthatod össze az étrended. A szervezeted általában minden élelmiszert feldolgoz. Anyagcseréd kifogástalanul megbirkózik a tápanyagok teljes tárházával, így az ételek széles palettájáról válogathatsz. Arra viszont ügyelj, hogy ne legyen egysíkú a táplálkozásod, mert az súlyproblémákat okozhat. A szervezetednek ideális étrend: 50% szénhidrát, 30% fehérje és 20% zsiradék.

Bulgur gombával és csirkemellel

Hozzávalók (2 személyre):
200 g csirkemell, olívaolaj, 1 fej hagyma, 100 g gomba, 1 db paradicsom, 1 db kápia paprika, 300 g bulgur, só, bors

Elkészítés:
Vágjuk apró kockára a megtisztított csirkemellet, és olívaolajon süssük meg, majd tegyük félre. Szeleteljük fel apró kockára a megtisztított hagymát, majd kevés zsiradékon pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a megtisztított, szeletekre vágott gombát, és pároljuk együtt tovább. Közben kockázzuk fel a paradicsomot meg a paprikát, és adjuk a gombához. Végül tegyük bele a bulgurt. Öntsük fel másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Utolsó lépésként pedig keverjük bele a megpirított csirkemellet.
További receptekért kattintson a mindmegette.hu oldalra!

12–16 pont: Fehérjés típus

Tested elsősorban a fehérjedús, szénhidrátszegény élelmiszereket hasznosítja.
Nagy adag fehérjére van szükséged, ezért az étrended 40% fehérjéből, 30-30% szénhidrátból és zsiradékból álljon. Fogyassz minden étkezésnél egészséges állati vagy növényi fehérjét, és kombinálj jó minőségű növényi olajokkal, dióval, magokkal, gyümölccsel, zöldséggel. Az egyszerű szénhidrátokat, mint a cukor vagy a fehér liszt, lehetőleg mellőzd.

Csirkés cézársaláta

Hozzávalók (2 személyre):
200 g bőr nélküli csirkemellfilé, 2 fej római saláta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, dijoni mustár, 1 tk reszelt parmezán sajt, esetleg bazsalikom

Elkészítés:A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra, majd kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára. Ízesítsük a reszelt fokhagymával, sóval, borssal. A salátát mossuk meg, csepegtessük le, és tépkedjük nagyobb levelekre. Egy mély tálban keverjük össze kis bazsalikommal, valamint a barnára pirult hússal. Egy evőkanál olívaolajat keverjünk össze egy teáskanál dijoni mustárral, ez legyen az öntet. A tetejét szórjuk meg parmezán sajttal.

MÉG TÖBB DIÉTATIPPÉRT ÉS ÉLETMÓDTANÁCSÉRT KERESD A FANNY MAGAZIN LEGÚJABB SZÁMÁT AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

10 APRÓ FOGYITRÜKK, AMIT SIMÁN BEIKTATHATSZ A HÉTKÖZNAPOKBA>>> 

ÍGY ÉTKEZZ 30, 40 ÉS 50 ÉVESEN!>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin