Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Az ízüket megszokni nem kis mutatvány" - natúr rizsitalokat teszteltünk!

Egyre többen keresik a bio termékeket vásárlás közben, amit jól bizonyít, hogy a boltok egyre nagyobb területet áldoznak az ilyen termékek elkülönítésére polcaikon. Ezek között gazdagon találunk "növényi tejeket", melyeknek valójában semmi közük a tejhez, így a nevük egy ideje hivatalosan sem lehet TEJ, hanem csak ITAL. Most a rizsitalokat szemléztük.

Kilenc különböző rizsitalt vettünk a héten, hogy kiderítsük, melyik a legjobb alternatíva a hagyományos tehéntejre. Laktózérzékenyek és vegánok előszeretettel fogyasztanak ilyen rizsitalokat vagy más növényi alapokból készült fajtát.

Happy Rice

Enyhén édeskés illata van, mintha egy sütiöntetnek készült volna az elején. Állagra akár a víz, kicsit sem sűrűbb annál. Színre homogén, fehér, akár a tej, ezzel teljesen meg is tudna téveszteni. Sokadik illatozásra érezni rajta egy kevéske rizst, de olyan fajtát, ami kicsit a gyors, zacskózott aromákat képviseli. Kóstolva már kicsit halványul a mosolyunk, mert megjön a poros-rizses érzés, ami azért nem túl frankó. Alapból édes, ezt nem kell turbózni.

Adatok: 1 liter, rizs 10,6%, 399 Ft

The Bridge

Egy olasz családi vállalkozás terméke a The Bridge márkanév alatt futatott rizsital. Illata alapján teljesen felismerhetetlen, semmi jelét nem érezzük a rizsnek. Színre egy pindurkát sárgásabb, mint a sima tej, de nem szembetűnő. Ízre egyenesen rémes. Igazi műanyag utóíz, amit nehéz sokáig elviselni. Egyetlen pontja sincsen, ami a tiszta rizs ízéhez közelítene.

Adatok: 1 liter, olasz rizs 17%, 689 Ft

Dm bio

Vakítóan fehér, mintha nem is természetes földi alapanyagokból készülne. Illatában egy csipet rizses aromát azért érzeni. Állagra ez is pont olyan, mint akármelyik csapvíz. Kóstolás során picit intenzívebb élményt szolgáltat már, erősödik a kicsit dohos rizslé élménye. Nem teljesen tiszta, de egészen közel van az egyszerű halandók által megszokotthoz.

Adatok: 1 liter, rizs 13%, 569 Ft

Isola

Ez is igazi gigolo tejlé, olasz rizsből készül. Színre picit opálosabb, márványosabb, de félhomályban ez is elmenne tejnek. Illata szolíd rizs aromákat rejt, de valahogy, már ekkor érezzük mögötte a szárazabb, poros utóízt. Kóstolva igazolódik is félelmünk, ennek is eléggé rémes íze van. Szinte teljesen elkanyarodik a rizstől. Édessége közel nulla, ezen lehet édesíteni, ha netán édesen tolnánk vele a kávét.

Adatok: 1 liter, olasz rizs 12%, 799 Ft

Scotti

Egészen érdekes, hogy ez szinte teljesen kék csomagolásba öltözött. A többi über-bio termék rendre a zöldes árnyalatokat választja inkább. Ez is olasz földön készült, lassan kezdünk rájönni, hogy nagyobb rizshatalom valójában, mint Ázsia együtt. Az illata ennek kifejezetten intenzív, de nem kellemes. Állagra picit krémesebb, mint az eddigiek. Ízében, elején, egy kevés édességet kapunk, ami után jön a rizs íze és el is nyom mindent a csudába.

Adatok: 1 liter, rizs 16%, 669 Ft

Milbona

A Lidl sajátmárkásan is hajtja a bio-rizslé ipart. Milbona márkanév alatt találjuk meg náluk. Kiöntve picit habosodik, ami egészen extra látvány az eddigiekhez mérten. Illata főleg a rizst hirdeti, mást nem igazán érezni rajta. Színre szinte ez is hófehér, akár orvosi rendelőt is ki lehetne vele festeni. Felületét nézve látszik, hogy nem teljesen homogén, pedig dühből felráztuk ezt is ahogy a többit eddig. Az elején erőteljesen édes, majd jön a rizs íze. Meglepően édes másodjára is.

Adatok: 1 liter, rizs 17%, 599 Ft

Alpro

Az biztos, hogy idén valamilyen véletlen folyamán az összes influencer megszerette és imádta az Alpro termékeit. Kicsit ez is krémesebb állagra, de annyira nem sűrű. Illatában van egy fura szúrós rizsféle valami, ami önmagában nem olyan kellemes. Ízében szolidabb, annyira nem erőteljes. A rizs is hátraarcot vesz, és csak alig mutatja magát.

Adatok: 1 liter, rizs 12,5%, 899 Ft

Biopont

Babakék csomagolása egyértelmű győztes ilyen szempont alapján a mezőnyben. Apro kis darabkák úszkálnak a felszínén, annyira mintha ezt nem szűrték volna halálra a gyártás során. Illata kevéske édességet és rizsaromát rejt, ahogy körülbelül mindegyik ezelőtti alany. Kóstolva az édeskés íze sokáig szánkban marad, ami eléggé jól elnyomja a rizs nem túl király ízvilágát. Sajnos semmi sem tart örökké, és itt is egy idő után csak a rizs marad.

Adatok: 1 liter, rizs 17%, 829 Ft

Natur aktiv

És utolsó bio-versenyzőnk a hétre. Színre ez is patyolat fehér. Illata meglehetősen visszafogott kevés rizs szellőt ereget magából, de nagyon gyér lengedezés az egész csupán. Kóstolva marad a visszafogott lendület, amiben mást nem nagyon érzünk a rizs ízén kívül. Édesnek különösebben nem neveznénk, ez nagyon natúr.

Adatok: 1 liter, rizs 12,4%, 549 Ft

Ítélet

Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tesztalanyok között senki nem vállalta fel, hogy unalmasabb perceiben, bármikor az élete során, csak úgy, önmagában inna rizsitalt - tisztán. Van egy érdekes íze az összesnek, ami elsőre eléggé meredek. Biztosan meg lehet szokni és egészséges is, de azért ezek mellé kell valami "köret". Erre már persze a piac is reagált és vannak különböző ízesített példányok.

A natúr ligában viszont a héten a DM bio rizsitala nyert. Leginkább azért, mert ez a leglágyabb, amit egy átlagember elvisel. A Scotti is viszonylag gyengéd, de egyben édes is picit, ami segít a vacak rizs-buké elnyomásában. A Natur aktiv szintén hasonlóképpen szerepel, csak minimális pontezred eltérések voltak itt már.

Nagyjából az egészre elmondható, hogy a natúr ízét ennek megszokni nem kis mutatvány. Veszettül nagy különbségek nem igazán vannak ezek között. A következő teszt biztosan valami ízélményben gazdagabb alapanyagból fog készülni.

DM bio
Scotti
Natur aktiv
Milbona
Biopont
Alpro
Happy Rice
The Bridge
Isola

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>> 
TESZT: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓ JEGESKÁVÉT! >>> 
MEGKÓSTOLTUK A LEGNÉPSZERŰBB CSOKIK SHAKE VÁLTOZATÁT, NÉMELYIKKEL BÜNTETNI LEHET! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss