Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legjobb meggyes sörök a Nébih szakemberei szerint

default user icon
MME
19 meggyes sört vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta legutóbbi terméktesztjén. Laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond. Jelölési hibák miatt azonban négy termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig, nem megfelelő nyomonkövetés miatt, élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kellett kiszabnia az ellenőröknek.

A nyári szezonban sokak kedvenc itala a hűsítő meggyes sör, éppen ezért a Szupermenta csapata augusztusban teljeskörű vizsgálatnak vetett alá 19 terméket, köztük 14 dobozos és 5 üveges kiszerelésű italt. A termékek alkoholtartalma jelölésük alapján 3,3-tól egészen 8 térfogatszázalékig terjedt. 

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági és -minőségi megfelelőségét. Vizsgálták többek között a meggyes sörök alkoholtartalmát, eredeti- és valódi extrakttartalmát, az alkohol eredetét és az ochratoxin-A mennyiségét, vagyis a penészgombatoxin jelenlétét. Ellenőrizték a tartósítószerek, színezékek, mennyiségét is és számos további mikrobiológiai és egyéb vizsgálatot végeztek. Minden tesztelt termék, minden paraméterben megfelelt az előírásoknak. 

Ezúttal sem maradtak el a hatósági ellenőrzések. A szakemberek négy terméknél találtak jelölési hibát, előfordult, hogy egy-egy terméknél egyszerre többet is. A Nébih az érintett három gyártó és egy forgalmazó ellen hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, mindösszesen 160 000 forint értékben

Fontos szempont volt a nyomonkövethetőség ellenőrzése is. Az élelmiszerlánc-biztonság megvalósításához ugyanis elengedhetetlen a megfelelő nyomonkövetési rendszer, amelynek alapfeltétele az előállítás megkezdésétől a vásárlókhoz történő eljutásig az adott meggysörök pontos dokumentálása. A szakemberek e téren hat terméknél tapasztaltak kisebb hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki 300 000 forint értékben. 

10 esetben kisebb jelölési és gyártmánylappal kapcsolatos hibákat is találtak a hatósági felügyelők. Erről az érintett gyártókat/forgalmazókat tájékoztatták és felhívták a figyelmet a hibák javítására. 

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb pontja a kedveltségi vizsgálat, ahol ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Kézműves Meggyes sör lépett, a második helyen a Lindemans Kriek Meggyes sör végzett, míg a harmadik helyet a St. Louis Kriek Meggyel ízesített belga sör érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetnek

Friss