A laktózérzékenység lassan népbetegségnek számít, mivel a lakosság közel 30%-át kínozzák a vele járó tünetek. A gluténérzékenység pedig még nagyobb odafigyelést kíván a páciens részéről, ugyanis a glutén alapesetben a legtöbb pékáruban megtalálható, de rengeteg élelmiszerben jelen van.
MINDENT A GLUTÉN- ÉS LAKTÓZMENTES ÉTRENDRŐL >>>
Az ALDI kínálatában elég sok glutén- és/vagy laktózmentes termék található, így fogtuk egy zsákot és megpakoltuk ilyenekkel, hogy leteszteljük, van-e eltérés ízben a hagyományos, átlagos termékekkel szemben. A terv úgy alakult, hogy megnéztük, ezekből milyen reggelit vagy éppen vacsorát állíthatunk össze magunknak otthon pillanatok alatt.
ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>
müzli joghurttal
A joghurt állaga krémes és kellően sűrű, hogy a reggelizőpelyhek megálljanak a tetején. Ízre nagyon picit fanyarkás csak, ami egy natúr joghurt esetében simán elfogadható. Teljesen homogén, ami azért jó, mert nem kell percekig keverni a doboz tartalmát, hogy ne legyen csomós.
A müzli nem pépesedik, jó ropogós marad, ami szintén a joghurt állagának köszönhető.
Enyhén szökik a málna belőle, főleg akkor, amikor ráharapunk egy szárított darabra.
müzli tejjel
Ha tejjel esszük, a müzli annyiban változik, hogy a jobban elázik benne, mint a joghurtban, de pár percnyi várakozás után is még van annyi tartása, hogy ne lágyuljon pépessé az egész.
A tej íze vakon nem megkülönböztethető, bár nincsen benne laktóz, olyan, akár egy átlagos 1,5%-os tej.
Mini szendvicsek
A májas ízében főként a sertésmáj dominál, de érezni, hogy egy leheletnyi borjúmáj is került mellé. Akár fesztiválkártyával is könnyen kenhető, annyira krémes. Az íze sokáig kitart és szerencsére semmilyen műanyag utóíz nem érkezik utána.
A cottage cheese-zel felvértezett falatoknál megkapjuk a túrós jelleget, de itt is szépen beköszön a krémes ízvilág. Ezek ketten önmagukban nem okoznak féktelen ízorgiát, szóval ajánlott némi zöldfűszeres vadítás.
A sajtos-sonkás egységnél egy intenzív füstös ízvilág az, ami a zsemle magos jellegéhez csatlakozik. A sonka vékony szeleit könnyen tekerhetjük kedvünkre.
A másik szimplán vajas-sajtos katonánál érződik igazán a vaj lágy íze, ami szintén összetéveszthető a hagyományos testvérével, annyira hasonlítanak ízükben.
A zsemle mindegyik esetben meglepően szellős tésztával bír, kérge mégis annyira masszív, hogy ellenálljon egy kisebb szorításnak is.
Virsli
A glutén- és laktózmentes baromfi virslit ízében képtelenség megkülönböztetni egy hagyományos, átlagos virslitől. A roppanósága egy jó erős közepes.
A sajtok közül a Gouda egy lágyabb, semlegesebb ízvilággal bír, míg a füstösnél kérgéből árad az őszies faluillat.
Duplasajtos-sonkás óriás vekni
A vekni gluténmentes magvas lisztkeverékre épül, ami 50%-át teszi ki a 200 grammos tömegének, a maradékot lenmag és napraforgómag teszi ki.
A dupla dózis sajt és a 4-5 szelet sonka brutális külsőt kölcsönöz az egésznek. Bőséges megaszendvicset lehet ebből csinálni, csak nem kell sajnálni a hozzávalókat. A husáng méretű pékáru csurig van magokkal, így nem árt, ha vigyázunk, ha közelünkben van egy madártanya.
Extrudált kukoricaphely - földimogyorós
Nem annyira tömény ízre, mint a Chio ezeréves klasszikusa, annál sokkal szolidabb és nem akar mindenáron a szájpadlásunkhoz tapadni. Enyhén földimogyorós íze minden egyes szemnél megvan, szuper nassolnivaló egy délutáni filmnézéshez. A sóssága ideális, de azért nem árt, ha készülünk mellé egy liter vízzel. Leállni vele pedig szinte lehetetlen.
Záró akkord
Meglepő, hogy mennyire megtévesztő tud lenni a "mentes" termékek íze, bármelyikről is legyen szó. Laikusok számára szinte észrevehetetlen a különbség a hagyományosakkal szemben. Semmiben nem szenvedünk hátrányt, ha laktóz- vagy gluténmentes termékeket emelünk le a polcról.
A másik, hogy jobb lesz, ha elkezdjük emészteni a tényt, hogy a sajátmárkás termékek nemcsak vacak, silány minőségűek lehetnek. Remek példa erre ez az ALDI válogatás, mely tükrözi, hogy bizony lehet ezeket olyan minőségben is gyártani, melyek megszorongatják a neves márkákat, vagy akár le is nyomják azokat.