Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Testkontroll

default user icon
SB
Összefoglalva: délelőtt csak gyümölcs, ebédre zöldség, vacsora zöldség és keményítő vagy állati fehérje, majd két óra múlva ismét gyümölcs.
Egy kis háttér

Marily és Harvey Diamond alkották meg a testkontroll szabályait. Harvey Diamond beteges és alultáplált gyermek volt krónikus és igen fájdalmas gyomorproblémákkal. Fiatal felnőttként túlsúllyal küzdött. Túlsúlyától és fájdalmaitól egy saját maga által kifejlesztett étkezési programmal sikerült megszabadulnia, mely nem diéta, hanem egy egész életre szóló étkezési program. Lényege, hogy segít megszabadulni a szervezetben elraktározott felesleges zsírtól, úgy, hogy semmilyen fontos tápanyagot nem zár ki és közben feltölti a szervezetet energiával. A diéta folyamán naponta ötször kell enni.

Szabályok

A testkontroll diéta lényeg, hogy a tápanyagcsoportokat szét kell választani, mivel a magas szénhidrát és a magas fehérjetartalmú táplálékot nem tudjuk egyszerre megemészteni. Tejterméket egyáltalán nem szabad fogyasztani, a vaj kivételével. Diamondék szerint a tejtermékek emberi fogyasztásra alkalmatlanok és szervezetünk nem tudja hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat. A testkontroll vitatói szerint ez a program leggyengébb pontja, hiszen a tejtermékek fontos kálcium, vitamin és fehérjeforrásai szervezetünknek, ezek teljes elhagyása hiánybetegségek kialakulását okozhatja.

Az órát is figyelnünk kell

Az sem mindegy, hogy mit mikor eszünk. A táplálékfelvevő időszak déltől este nyolcig, a beépülési időszak este 8 és reggel 4 között, kiválasztási időszak reggel négytől délig tart, ezért délelőtt csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet szabad fogyasztani. Ebédre zöldségeket, majd vacsorára szint zöldség, de keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszerrel kiegészítve. Vacsora után 3 órával ismét gyümölcsöt. Néhány naponként az ebédet is gyümölccssel helyettesítjük. Tésztát, kenyeret, magvakat, gabonákat ebédre vagy vacsorára lehet fogyasztani.

Mit ehetünk?

Zöldséget
Gyümölcsöt
Húst (de csak a szénhidrát után 4 órával)
Kenyeret, tésztát, gabonaféléket, ha lehet teljes kiőrlésűt a meghatározott időben

Mi tilos?

A tejtermékek nem fogyaszthatók – kivéve a vaj.
Cukros italok, csapvíz fogyasztása.

Fehérjés receptek >>>

Keményítős receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss