Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Testet-lelket melengető leves

A hűvös időben egyre jobban kívánjuk a forró levest. A legjobb, ha nem csak a leves forró, hanem a felhasznált fűszer is melegítő hatású, mint például a curry.

Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető levest ajánlok, ami kellően fűszeres, a levesbetét pedig szabadon variálható. Én most báránygombóccal és korianderes paradicsommal tálaltam, de adhatunk hozzá kedvünk szerint más betéteket is.

Curryleves báránygombóccal és korianderes paradicsommal

Hozzávalók:
fél szál póréhagyma
10 dkg burgonya
5 dkg zeller
5 dkg sárgarépa
2 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
3 dl zöldség alaplé
1 evőkanál curry
A gombóchoz:
25 dkg darált bárányhús
fél ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma
fél mokkáskanál garam masala

bors
olívaolaj
Valamint:
1 csokor friss koriander
10 dkg koktélparadicsom
csipetnyi római kömény
 
Elkészítés: A zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, az olívaolajon lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, visszaforraljuk, hogy az alkohol elfőjön belőle. Hozzáadjuk a curryt, kicsit pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és a zöldségeket puhára főzzük.
 
Hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is felforraljuk, majd krémesre turmixoljuk. Átpasszírozzuk.
 
A gombóchoz a darált húshoz adjuk a finomra vágott fokhagymát és rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, és kevés garam masala fűszert adunk hozzá. Sütőben 180 fokon10-15perc alatt megsütjük. A levesbe szedjük, és 8-10 percig főzzük tovább a levesben.
 
A paradicsomokat negyedekre vágjuk, a koriandert felaprítjuk. Összekeverjük, és egy csipetnyi római köményt teszünk hozzá.
 
Tálaláskor a leves tetejére tesszük a paradicsomot, majd vékony chiliszállal díszítjük.

Curryleves vagy mártáskonzerv

Ezt az ételt elkészíthetjük előre is, remekül melegíthető. Képzeljük el (vagy tegyük meg), hogy elmegyünk szőlőt szüretelni hétvégén a telekre, és ott nem akarunk maszatolni a konyhában, egyszerűen csak felmelegítenénk valamit. Vagy koleszos gyerekünknek kell ételt csomagolni, amit nyugodtan magával vihet. Vagy vendégségre szeretnénk egy kicsit előkészülni… Az ilyen esetekre ez az étel tökéletes.

Levesünket kicsit besűrítve mártásként is eltehetjük a gombócokkal együtt, akár több hétre is, de ekkor már érdemes sterilizálnunk főztünket.

Ehhez a konzervüvegeinket jó alaposan elmossuk, és forrásban levő vízben 5-6percig főzzük. A megsütött gombócokat még forrón a még szintén forró üvegekbe tesszük, leöntjük a forró levessel vagy a mártással, és 160 fokos sütőben összeforraljuk 15-20 perc alatt. Ezután kivesszük és lezárjuk. Majd forrásban levő vízben konzervüveg méretétől függően 30-40 percig főzzük, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd hideg, esetleg jeges vízbe tesszük, hogy teljesen lehűljön. Ezután bárhol nyitjuk fel, csak melegíteni kell.

Hűvösben, hűtőben 1, 2, akár 3 hétig is eláll, biztonságosan tudjuk szállítani, nem lötyög ki, és ha többször készítjük, hamar rájövünk, mekkorában szereljük ki mondjuk 2 főre vagy négyre. Tapasztalatom szerint egy 400g-os üveg 2 főre körettel pont elég.

A Mesterkurzus korábbi receptjei >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss