Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Terhességi cukorbetegség? Csak semmi pánik! Kezelhető!

Dietetikus szakértőnktől, Somogyi-Kovács Anitától megtudhatod, hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség, illetve miként kezelhető a már kialakult diabétesz.
  • A gyermekvállalás napjainkban is nagy felelősséget, körültekintést igényelne. Erősen javasolt a mai, gyermeket akaró pároknak, hogy lehetőség szerint készüljenek fel a gyermekáldásra - itt elsősorban nem az anyagi háttérre, hanem az egészségi állapotra utalok. Aki gyermeket szeretne szülni, már teherbe esés előtt rendeznie kell az egészségét.

    Azaz egészségügyi szűrésre, fittségre (sporttal megszerezhető!), és egészséges táplálkozásra lenne szükség.

    Sajnos a súlyfelesleggel rendelkező kismama terhességi cukorbetegségének kialakulásának a kockázata megnő, ez a gyermek cukoranyagcseréjének is árt, és az esetleges, következő terhesség(ek) után, akár az anyuka véglegesen cukorbeteggé lehet.

    A terhességi cukorbetegség ezenkívül ronthatja a terhesség kimenetelét, és a magzat életkilátásait, s méhen belüli fejlődés zavarára vezethet. A terhesség alatti cukorbetegség, azaz a Gestatios Diabetes mellitus, (GDM) a cukortűrés – terhesség alatt kialakuló vagy felismerésre kerülő – kóros méretű csökkenése. Hatására, terhesség természetes előre haladtával a méhlepényben termelődő hormonok hatására az inzulin hatékonysága fokozatosan csökken. A többszörös inzulin termelés ezt kompenzálja, így a vércukor a normális értékhatárokat nem haladja meg. Terhességi cukorbetegségnél, tulajdonképpen a hasnyálmirigy nem képes kellő mértékben fokozni az inzulin termelését.

     

    FOKOZOTTABBAN VAN KIALAKULÁSRA ESÉLY:
    - a 25 éven felüli hölgyek várandósságában
    - a túlsúlyosak esetében
    - akik családjában cukorbetegség fordul elő,
    - korábbi terhességi cukorbetegnek,
    - akiknek az előző gyermeke 4000 grammnál nagyobb súllyal született,
    - korábbi méhen belüli elhalás és/vagy korábbi többszörös vetélés esetében.

    Ha nem derül ki időben, vagy nem megfelelően kezelt a terhességi cukorbetegség ugyan úgy jelenthet veszélyt a kismamára, esetükben gyakoribb lehet a spontán abortusz, a korábban már fennálló magas vérnyomás betegség súlyosbodása. De elsősorban a magzat válik veszélyeztetettebbé. A magzat túlságosan megnő, valamint születését követően túl alacsony vércukorszint léphet fel nála, amely különböző komplikációkat okozhat.

    DE VAN MEGOLDÁS, ÉS ARÁNYLAG EGYSZERŰ!
    A terhességi cukorbeteg kismamák esetében, akik együttműködnek a kezelésben részt vevő orvosokkal és dietetikusokkal, rendezik a táplálkozásukat, odafigyelnek magukra, lehetőség szerint mozognak, vagyis vércukorszintjük rendeződik, ugyanolyan eséllyel szülnek egészséges újszülöttet, mint terhességi cukorbetegségben nem szenvedő kismamatársaik. Plusz „mellékhatásként” megfelelő egészségtudattal vezethetik a családjukat is!

     

    3 TIPP:
    Terhességi diabetesben az étrendi ajánlások rugalmasan ajánlják az édesítőszereket. Az pár hónap viszont, kibírható mesterséges édesítőszerek használata nélkül is!

    Ha kiderül, a terhességi cukorbetegség, és nem akarunk sem mesterséges, sem egyéb édesítőszert használni, helyettesíthetjük 100% almalével, vagy darált mazsolával.

    A várandós cukorbetegnél mindig legyen szőlőcukor pasztilla, hiszen a megváltozott állapot miatt bármikor előfordulhat, hogy túl alacsony lesz a vércukorszint, így viszont 1-2 darabolt elszopogatva, kivédhető, hogy elájuljon, és megüsse magát.

     

Ezek is érdekelhetnek

Friss