A tepsis karfiol elkészítéséhez a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat. Belerakjuk az áttört fokhagymát és a lisztet, jól elkeverjük, majd tejjel felöntjük. Csomómentesre elkeverjük, ha szükséges habverőt használunk.
Hozzáadjuk a krémsajtot és a cheddar sajtot és alaposan összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk és lehúzzuk a tűzről.
Egy másik serpenyőben a felszeletelt bacont elkezdjük sütni, még nem ropogósra, hiszen a tepsiben is pirulni fog.
Egy tűzálló edényt kivajazunk. A feldarabolt, virágrokra szedett karfiolt és brokkolit blansírozzuk, majd a karfiolok felét beleöntjük a tepsibe. Ráöntjük a mártás felét is, a szeletelt bacon felé, és a hagyma felét. Ezután újabb adag karfiolt öntünk a tepsibe, ismét beleszórjuk a bacont, a hagymát, rárakjuk a néhány darab brokkolit és meglocsoljuk a maradék mártással. A tetejét még megszórjuk reszelt sajttal. 170 fokon 30 percig sütjük.