Tepertős pogácsa

default user icon
5 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 50 dkg liszt,
  • 40 dkg tepertő,
  • 10 dkg margarin,
  • 1 dl tejföl,
  • fél dl fehérbor,
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.

    2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.

    3. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.

    4. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

    1 adag (5-6 darab): 5582 kJ/1329 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Gyüre Zsolt 2 évvel ezelőtt
Finom lett, máskor is megcsinálom :)
laszlo szoecs 5 évvel ezelőtt
HARMINC EV UTAN EZ A LEKOZELEBBI AMIT EDDIG OLASTAM AHHOZ AMIT EN CSINALOK. EN NEM HASZNALOK MARGARINT HANEM VAJAT. AZONKIVUL PERFECT
Valeria H.H 6 évvel ezelőtt
Nagyon jó recept, isteni lett. Köszönet érte!!!
Gabi36 10 évvel ezelőtt
Én néha -időspórolásból:) - a boltban, vagy hentesnél kapható kész tepertőkrémet használok, és így is nagyon finom.
Gyuricza Ráhel 10 évvel ezelőtt
Nem lenne jó, ha előételnek tepertős pogácsát szolgálnék fel, mert akkor már senki sem bírná megenni a főételt... a desszertről nem is beszélve!:)

Hasonló Receptek

Magazin