Elkészítés: Elsőként a zsírszalonnából töpörtyűt készítek. A zsírszalonnát olyan 2x2 centis kockákra felvágom, egy nagy lábasba beleteszem a 2 evőkanálnyi zsírt, rádobom a felkockázott zsírszalonnát, és lassú tűzön sütöm, amíg ki nem olvad belőle zsírja. Amikor kezd pirulni, óvatosan hozzáöntöm a tejet, ez segít szép barnára sülni a töpörtyűmnek. Lekapcsolom a lángot, fémszűrővel kiszedem a töpörtyűt, alaposan lecsepegtetem, hagyom kihűlni.
A maradék zsírt is kihűtöm, a szűrőn átszűröm zsírtároló edényembe, ha van, zsíros bödönbe. Én sajnos azt korábban kidobtam lomtalanításkor. Ebből a mennyiségből most olyan 1 kilónyi zsírt nyertünk.
A tepertőből valamennyit megehetünk lilahagymával, paprikával, paradicsommal és citromos teával, de a maradékból, olyan 25-30 deka tepertőből krémet készítünk.
A töpörtyűt aprítógépbe teszem, hozzáadom az apróra felkockázott szalonnát, a fokhagymagerezdeket (átpréselve), a lereszelt hagymát, sósom, borsozom, ízesítem piros arannyal és mustárral, pépesítem. Szükség szerint még ízesítem.
Tálba teszem, hűtőszekrényben hagyom megdermedni. Kenyérre kenve, lilahagymával, kápia paprikával, citromos teával fogyasztjuk reggelire vagy vacsorára.